jul 102019
 

GM Axel Smith kastade in en pinne. Foto: Lars OA Hedlund.

”Elektriskt på schack-SM i Eskilstuna” löd rubriken för Eskilstuna-Kurirens rapportering om Schack-SM på onsdagen. Elektriskt var ordet och det ordet kan enkelt användas om läget i Sverigemästargruppen efter den femte ronden.

Tre spelare delar ledningen med 3½ poäng av fem möjliga och de jagas av ytterligare ett par med 3 poäng samt ett par till som tagit 2½ poäng. Samtliga är med i leken och nu när SM har passerat halvvägspunkten tyder det mesta på att vi kommer att få en elektrisk avslutning.

Femte ronden var intensiv och spännande och endast ett parti slutade med remi, det mellan GM Pia Cramling och IM Linus Johansson. Låt oss denna gång ägna mer krut åt de partier som avgjordes och hade en stor bäring på toppkampen.

SM-vinnaren från Uppsala 2016, GM Erik Blomqvist, har inlett starkt och mötte i femte ronden turneringens nykomling, IM Martin Lokander. Även Lokander har inlett starkt men för dagen var stormästaren ett nummer för stor och spelade ut sin motståndare.

GM Jonny Hector fick ta sig an unge FM Kaan Kücüksari som haft en mycket tuff inledning. Efter två tuffa förluster blev Kücüksari utspelad av GM Tiger Hillarp i förra ronden. Han har dock inte tappat modet och mot Hector bjöd han upp till dans. Den rutinerade stormästaren visade dock att han har ett par knep i verktygslådan och när Kücüksari sträckte sig för långt kunde Hector enkelt vinna.

Dagens tredje vinnare blev IM Rauan Sagit som gjort en mycket övertygande start i SM. Han fick löparparet i ett slutspel och när han sedan kunde byta av IM Michael Wiedenkellers starka springare fick han ett starkt övertag. Det tog dock tid att bärga vinsten men gick dock bra och Sagit är nu i delad ledning tillsammans med Blomqvist och Tiger Hillarp.

Hillarp ja, han mötte en taggad GM Axel Smith som efter den svidande förlusten mot Wiedenkeller i förra ronden ville hitta tillbaka till formen. Det gick efter och Hillarps första förlust var ett faktum.

Trion Hillarp, Blomqvist, Sagit delar som sagt ledningen med 3½ poäng och bakom dem kommer Smith och Hector med 3 poäng, en halva före Wiedenkeller och Cramling.

Rond 6 spelas imorgon klockan 13 (notera tiden) och då möts:

Lokander – Wiedenkeller
Blomqvist – Cramling
Hillarp – Sagit
Johansson – Kücüksari
Hector – Smith

Lottning och resultat
Livepartier
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna