jul 142019
 

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Hur ska man egentligen sammanfatta avslutningen Sverigemästarklassen. Vokabulären räcker knappast till men det som kanske kommer närmast är superduperdramatisk. När alla gick och förberedde sig på ett särspel mellan GM Tiger Hillarp Persson och GM Erik Blomqvist, vilket i sig skulle vara nog dramatiskt, kastade Sverigemästarklassens egen trollkarl GM Jonny Hector (eller var det Jonny Houdini?) in en pinne som avgjorde allt.

Tre spelare delade ledningen inför ronden. Två av dem skulle mötas inbördes. Den tredje skulle möta en motståndare som har en förmåga att skapa kaos som endast han har ett ordning på. Bäddat för dramatik med andra ord men inte ens de mest skickliga författare skulle kunnat skrivit manuset till detta.

IM Rauan Sagit har glänst i årets upplaga av Sverigemästarklassen. Han har spelat vågat och bra och hade inför slutronden inte bara bud på SM-titeln, han hade med vinst över Blomqvist också kunnat ta sin första GM-norm. Och det började bra, Sagit spelade djärvt och fick en lovande ställning men Blomqvist höll emot och högg när han fick chansen. Plötsligt stod han betydligt bättre och började sakta men säkert dra in fisken.

Samtidigt spelade Hillarp på vinst mot Hector (som tidigare har sagt nämnt Hillarp som sin favoritmotståndare) och vinsten hade han som i en ask. Han gjorde det dock lite svårt för sig men det verkade inte vara någon fara på taket. Då gillrade Hector en mycket lömsk men elegant fälla som Hillarp gick rakt in i. Med två damer på brädet, en fler än Hector, gav titelaspiranten upp strax innan han blev forcerat matt och i kommentatorsstudion satt herrarna Brynell och Tikkanen som ett par fågelholkar. Vad hände egentligen, frågade de sig.

Cirka minuten efter att Hillarp gav upp kunde sedan Erik Blomqvist konstatera att Sagit givit upp,  men det var inte förrän Hector och Hillarp kommit fram och gratulerat honom som han, till synes mycket förvånat, kunde vidare konstatera att han är svensk mästare i schack 2019, för andra gången i sin karriär. Sannolikt var Blomqvist beredd på ett särspel mot Hillarp.

I all denna dramatik kanske man kan glömma bort att det spelades tre andra partier i Sverigemästarklassen, partier som för all del hade stor effekt på prispallen.

GM Pia Cramling tog sin andra vinst i följd när hon besegrade GM Axel Smith, FM Kaan Kücüksari tog lite av en revansh när han slog IM Martin Lokander efter en sällsynt blunder i öppningen av Lokander, och mötet mellan IM Michael Wiedenkeller och IM Linus Johansson blev underhållande men dock rondens enda remi.

Det innebär att Cramling hamnar på tredje plats bakom Blomqvist och Hillarp medan Sagit fick nöja sig med fjärde platsen och Hector kom femma. Hillarp, Cramling, Sagit och Hector fick alla 5½ poäng, alla en poäng mindre än Sverigemästaren Erik Blomqvist. Det tål att upprepas, Sverigemästaren Erik Blomqvist.

Slutställning och resultat
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna