jun 142019
 

Den spelare som under största delar av Altibox Norway Chess sett ut att vara det största hotet mot hemmafavoritseger är nu avfärdad. Och alla andra hot för den delen också. Med en rond kvar att spela har världsmästaren Magnus Carlsen nämligen säkrat segern, som blir hans sjunde raka.

Hur demonstrerar man bäst sin överlägsenhet över övriga världstoppen i schack, kanske någon undrar. Heter Magnus Carlsen så markerar man genom att spela ut den som visat störst tendenser att konkurrera om segern i en turnering på hemmaplan. Yu Yangyi visade sig inte vara något större hinder för världsmästaren och för att göra en så tydlig markering som vanlig så avvek Carlsen från den strategi som varit så lyckosam hittills i turneringen och slog Yangyi direkt i det ordinarie långpartiet. Partiinledningen ovan filmades av Jesper Hall på plats.

När det sedan stod klart att Levon Aronian inte skulle ta med sig mer än en plupp i protokollet mot Fabiano Caruana kunde Carlsen andas ut, om han nu var det minsta nervös. Med en rond kvar att spela har schackvärldens dominant ett försprång på 4 poäng, vilket motsvarar 4 poäng i vanliga system, vilket också stavas ointagligt.

Carlsen har tagit 13 poäng av 16 möjliga och närmast honom i tabellen kommer alltjämt Aronian som har tagit 9 poäng.

Resultatet i slutronden, där Carlsen möter Caruana och Aronian får ta sig an Vishy Anand, är med andra ord helt av akademisk natur. Det finns i nuläget ingen som rår på Magnus Carlsen. Oavsett måste slutronden spelas och det sker i vanlig ordning klockan 17.

Turneringshemsidan
Livepartier