aug 282018
 
Levon Aronians djärva offer gav honom en del i första priset i Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Levon Aronians djärva offer gav honom en del i första priset i Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Det blev dramatiskt värre i slutronden av Grand Chess Tour-turneringen Sinquefield Cup. Dock inte i partiet mellan Fabiano Caruana och Wesley So som relativt snabbt slutade med remi, vilket ju borgade för att Caruana alltid skulle bli minst delad vinnare av turneringen och därmed var ett ganska väntat beslut för Caruana. Fokus föll på partiet mellan Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura men även det mellan Levon Aronian och Alexander Grischuk.

Om vi börjar med Aronian-Grischuk så var det en kamp om plats i London Chess Classic, den pengastinna finalturneringen i Grand Chess Tour där de fyra högst placerade om itouren ska göra upp om ett första pris på 120 000 dollar. Grischuk var tvungen att vinna och hade skapat sig en bekväm ställning där Aronian var tvungen att hitta på något extraordinärt och som han gjorde det. Armeniern offrade ett torn på f7 och satte myror i huvudet på sin motståndare. Ett vid optimalt spel sannolikt inte sunt offer men Grischuk hade dålig tid och kunde inte hålla ihop det. Han blundrade och förlorade, se kommentarer på Inte bara schack. Det i sin tur ledde till att Aronian inte bara säkrade platsen i London Chess Classic utan även tog sig upp i delad ledning tillsammans med Caruana.

Då var det Carlsens tur. Norrmannen hade inför mötet mot Nakamura en ganska övertygande statistik (+12, -1, =24). Han spelade tufft och pressade men Nakamura höll emot bra och tornslutspelet såg ut att bli remi. Carlsen som visade smakprov på sitt gamla jag envisades dock och till slut gick Nakamura bort sig och Carlsens hantering av slutspelet bör inkluderas i samtliga slutspelsböcker i framtiden. Han vann och anslöt även han i toppen av tabellen, dock utan chans att delta i London Chess Classic då världsmästaren inte deltog i touren i år utan fick wild card till Sinquefield.

Apropå slutspelsböcker. Där hör även Sergey Karjakins sätt att hålla remi i tornslutspelet mot Maxime Vachier-Lagrave. Karjakin låg under med två bönder (hade inga själv).

Tre spelare i topp alltså och då säger reglerna att det ska bli särspel men då lottning skulle avgöra vilka som skulle mötas i särspelet ville varken Carlsen eller Aronian delta i spektaklet och till slut enades spelarna och arrangörerna om att segern delas på tre.

Inget särspel alltså men dock behöver Caruana och So spela ett sådant för att avgöra vem som lägger beslag på den fjärde platsen i London Chess Classic. Det särspelet äger rum ikväll klockan 20, svensk tid och visas live där schack visas live.

Turneringshemsidan