Nov 062018
 

Årets största händelse i schackvärlden är snart här. Den 9 november riktas schackvärldens ögon mot The College i London där VM-matchen mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen från Norge och utmanaren amerikanen Fabiano Caruana drar igång. Schack.se kommer givetvis att bevaka matchen noga och inför drabbningen frågar vi några namnkunniga spelare hur de tror det kommer gå. Alla kommer att få svara på nedanstående frågor.

GM Simen Agdestein. Foto: Lars OA Hedlund.

När det pratas norskt schack och norska schackframgångar går det inte att bortse från GM Simen Agdesteins stora inverkan. Han blev landets förste stormästare i den ädla sporten år 1985 och dominerade norskt schack under 1980-talets andra halva samtidigt som han spelade fotboll på högsta nivå, bland annat i norska A-landslaget innan en knäskada satte stopp för fotbollskarriären. Dessutom har Agdestein varit instrumental i uppbyggnaden av det norska schackundret som tränare av bland andra världsmästaren Magnus Carlsen.

Simen Agdesteins senaste merit vid schackbrädet är segern i GP-turneringen Hasselbacken Chess Open men vad tror han om VM-matchen?

Vem tror du vinner VM-matchen?

Magnus!

Vilken skepnad tror du matchen kommer att ta?

Det mesta spännande som jag ser det är om Magnus är i form, om han har energin i kroppen, och det  tror jag vi kommer att märka tidigt. Ett väldigt dåligt tecken är om Magnus hamnar i tidsnöd. Det är vanligare att Caruana hamnar i tidsnöd, vilket han är mer van vid, men det är också ett dåligt tecken för honom om det blir så. Jag hoppas att Magnus pressar i långa partier, som han gillar. Och att han drar nytta av sina tidigare VM-matcher. Det blir också spännande att se vilka öppningar vi får. Allt tyder på att Caruana satsar på ryskt. Har Magnus något att sätta emot det? En annan viktig fråga är om Magnus kan neutralisera Caruanas öppningsanalyser, och det kommer vi också att märka tidigt om han klarar det.

Allt om VM-matchen 2018