Nov 102019
 

Daniil Dubov besegrade Peter Svidler och tog sig till semifinal. Foto: fide.com.

[LIVE] Följ semifinalerna i Fide Grand Prix i Hamburg
LÄS MER: [Spännande GP-ställningen före Hamburgs GP]

Processen att utse deltagare till kandidatturneringen i Jekaterinburg 2020, och därmed en utmanare till Magnus Carlsen, går vidare. I Hamburg spelas den tredje Grand Prix-turneringen med utslagsformat och nu har man kommit fram till semifinalerna.

I kvartsfinalerna eliminerades välkända namn som Veselin Topalov, David Navara, Peter Svidler och Yu Yangyi och det står därmed klart att ingen av dessa herrar kommer att ha chansen att ta sig till kandidatturneringen via Grand Prix-turneringarna.

Det har istället alltjämt Alexander Grischuk, som eliminerade Navara, Maxime Vachier-Lagrave som eliminerade Topalov, Daniil Dubov som slog ut sin landsman Peter Svidler och polska stjärnskottet Jan-Krzysztof Duda som vann över Yu Yangyi. Endast en match gick till särspel, den mellan Dubov och Svidler där Dubov vann.

Framför allt är det Grischuk och MVL som slåss om kandidatplatsen tillsammans med Shakriyar Mamedyarov och Ian Nepomniactchi. Det innebär att semifinalen mellan just Grischuk och MVL kommer att bli mycket spännande, då Grischuk lever lite farligt. Han är förvisso den som i skrivande stund leder GP-tabellen men har också spelat fler turneringar än de andra tre och riskerar därmed att bli förbiåkt i den sista turneringen som spelas i Jerusalem strax innan jul.

Vinner emellertid Grischuk över MVL kan han vara tämligen säker på att ta sig vidare.

Både Grischuk och MVL har varit med i världstoppen ett bra tag och om de representerar den ”gamla” generationen i semifinalerna då står Dubov och Duda för det nya med sina 23 respektive 21 år.

Ingen av dem har slagit sig in i den yppersta eliten än men det är nog bara en tidsfråga. Det står redan nu klart att ingen av de två kommer att spela i Jekaterinburg men de blir att räkna med i framtiden.