Nov 042018
 

Vinnaren Simen Agdestein kom till Hasselbacken tack vare arbetskollegan Olga Dolzhikova. De möttes tidigt i turneringen, och Simen vann. Foto: Lars OA Hedlund

Simen Agdestein vann Hasselbacken Chess Open i ett tidsnödsdrama i sista ronden. I en låst ställning mot IM Bengt Lindberg offrade norske stormästaren bonde på d4. Det visade sig vara en förgiftad bonde, och Simen stod snart som både partisegrare och turneringsvinnare, närmast före GM Pia Cramling, Wasa SK och IM Pontus Sjödahl, Västerås SK.
Var turneringen kämpig för dig?
Simen Agdestein svarar:

– Inte så mycket faktiskt. Jag brukar bli väldigt sliten. Men inte nu. Jag kom hit utan press, inga stora ambitioner och brydde mig inte om att preppa hela nätterna. Jag bara satte mig ner och spelade.

Hur bestämde du dig för att spela i Hasselbacken Chess Open?

– Det var faktiskt min arbetskollega Olga Dolzhikova som lockade med mig. Hon hade spelat bra i schack-OS i Batumi och var sugen på att spela en turnering direkt när formen höll i sig.

Olga Dolzhikova och Simen Agdestein arbetar tillsammans med skolschack i ett företag, och Simen börjar snart prata om allt som händer på deras sajt dragulf.no

– Vi gör program, böcker och har kurser inom företaget. Det är riktigt roligt.

Men ger det några pengar då?

– Nja, inte mycket. Men Olga är väldigt kreativ, och tillhör appen Play Magnus-teamet – så hon får inkomster därifrån som hjälpt henne sedan hon kom till Norge för några år sedan.

Simen Agdestein pratar sig också varm för NTG-skolan där han är schacklärare.

– Det är fem schackspelare per årskull i gymnasiet, och vi skulle gärna se fler schackstudenter från Norge. Det finns ett stipendium från Norge som ger norska studenter 4 000 kronor i månaden. Tänk om Sveriges schackförbund kunde ordna med ett sånt stipendium till deras talanger så att fler kan gå på NTG. Jag är öppen för förslag. Tillsammans blir Sverige och Norge starkare i schackvärlden.

Tycker du att det var för få svenska juniorer på toppborden här i Hasselbacken?

– Nej, det vill jag inte säga, men var fanns alla goda svenska stormästare? Bara ett fåtal var här.

Mot slutet av intervjun tittar Simen på klockan:

– Du, om två timmar går flyget hem. Jag måste snart gå.

En sista fråga bara, kommer du att spela fler turneringar?

– Jo, det kommer jag att göra. Men jag ser mitt spel mer som en hobby. Jag var med i OS-laget 2014 i Tromsö, och det var en oerhört pressad situation – med hemmatrycket, norsk TV och allt,. Så något mer OS kommer det inte att bli för mig. Vi har så många bra unga spelare i Norge, och det är dags att släppa fram dem, slutar Simen Agdestein, mästaren av Hasselbacken Chess Open 2018.

[SLUTRESULTAT, Hasselbacken Chess Open]

[Alla bilder från Hasselbacken Chess Open]