aug 162018
 
FM Ihor Vypkhaniuk har säkrat IM-norm. Foto: Sören Svensson.

FM Ihor Vypkhaniuk har säkrat IM-norm. Foto: Sören Svensson.

IM Johan-Sebastian Christiansen har kopplat ett grepp om första platsen i Manhems GM-turnering som nu går mot sitt slut. Inte nog med det, han har också den sista GM-normen inom räckhåll. Enligt arrangören räcker det med en remi mot GM Stellan Brynell i slutronden imorgon och då är GM-titeln klar och dessutom segern i turneringen då Christiansen inför sista ronden har ett försprång om en hel poäng på tvåan GM Eduardas Rozentalis.

I åttonde ronden besegrade norrmannen sin hittills värsta konkurrent i turneringen, IM Petro Golubka samtidigt som Rozentalis fick remi mot Brynell och därmed växte Christiansens försprång med en halv poäng. Dagens ende övrige vinnare blev IM Bengt Lindberg som besegrade IM Stefan Schneider. Den sist nämnde har haft en bedrövlig turnering och endast tagit en halv poäng på de åtta spelade ronderna.

Bäste svensk är IM Linus Johansson som inför slutronden sitter på tredje plats med 4½ poäng. Han är fortfarande utan förlust men det räcker inte till för att ta en norm denna gång.

I Manhems IM-turnering har ukrainske FM Ihor Vypkhaniuk redan säkrat IM-normen sedan han gjorde en snabb remi mot norrmannen FM Erland Mikalsen. De två är i en klass för sig och med remi i slutronden kan även Mikalsen säkra en IM-norm. I tabellen leder Vyphaniuk med 6 poäng, en halva före Mikalsen som i sin tur har 1½ poäng ner till sin landsman, FM Anders Hobber på tredje plats.

Turneringshemsidan
Inte bara schack