aug 272019
 

Pal Benkö (1928–2019) bredvid sin öppningsskapelse: Benkögambiten. En giftig gambit som fortfarande är populär. Foto: Wikimedia

En av schackvärldens stora profiler, Pal Benkö, är död. Stormästaren tillhörde under flera år den yttersta världseliten och tampades i två kandidatturneringar 1959 och 1962.

Hans namn kommer för evigt leva kvar i schackhistorien då den populära Benkögambiten (1. d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 b5) är döpt efter honom. Och så ska schackvärlden minnas Pal Benkö som den person som såg till att det överhuvudtaget blev en VM-match mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij.

Pal Benkö spanar in ett parti med Bobby Fischer (då i tjocktröja).

Pal Benkö föddes i Frankrike, växte upp i Ungern och blev till sist amerikan. Det var i USA Pal Benkö blev Bobby Fischers inspiration. Bland annat ska Benkö ha påverkat Bobby Fischer att kasta tjocktröjorna och ta på sig slips och kavaj under schackturneringar.

Den största insatsen Benkö gjorde för Bobby Fischer – och hela schackvärlden visade det sig – var att han överlät sin plats i interzonturneringen 1969 till Bobby Fischer som inte var kvalificerad. Det blev starten på Bobby Fischers marsch ända fram till VM-titeln i 1972. Utan Pal Benkös gentila gest till Bobby Fischer hade vi aldrig upplevt den legendariska VM-matchen mot Boris Spasskij i Reykjavik.

En annan världsmästare Garri Kasparov skriver så här om Pal Benkö på twitter:

Här är två partier där Pal Benkö mött svenska stormästare. Mot Ulf Andersson och mot Juan Bellón som då spelade under spansk flagg. Båda partierna spelades 1971 under samma turnering i Palma de Mallorca.

Avslutningsvis: Fler hyllningar från schackcelebriteter och många andra: