Regler Schackfyran 2020/21

(Reglerna i pdf-format)

Schackfyran

Schackfyran är en klasstävling för årskurs 4 där alla elever i klassen ingår i laget. Ju fler som är med och spelar desto mer poäng får klassen. Tävlingen avgörs i två eller flera steg. Kvaltävling till riksfinalen spelas distriktsvis och ska vara avgjorda före påsklovet för att deltagande lag ska vara kvalificerat till riksfinalen som avgörs i maj 2021.

I och med coronautbrottet kan Schackfyran se lite annorlunda ut i år. Distrikten och vi på Sveriges Schackförbund skickar löpande ut information om vad som gäller i år.

För första gången blir två riksfinaler. De spelas i maj 2021 och spelas i Helsingborg Arena och Fyrishov Uppsala. Kvalificerade lag avgör själva var de vill delta

Kvalificering till riksfinalen

Varje distrikt har rätt att skicka minst ett lag till riksfinalen. Om endast ett lag från ett distrikt har anmält sig till Schackfyran så är det laget direktkvalificerat till riksfinalen. Om flera lag från ett distrikt anmält sig så måste distriktet arrangera en kvalificeringstävling för att få delta med lag i riksfinalen. Antalet lag som kvalificerar sig till riksfinalen från ett distrikt bestäms av det totala antalet lag (klasser) som deltar i distriktets kvaltävlingar. Det första deltagande laget ger en plats, därefter erhåller distriktet ytterligare en finalplats för varje ytterligare 7 kvalande lag. Det vill säga 1 lag ger en finalplats, minst 8 lag ger 2 finalplatser, minst 15 lag ger 3 finalplatser och så vidare. Om två (eller flera) lag skulle dela sista kvalplatsen så är båda (alla) lag kvalificerade till riksfinalen.