mar 062019
 

Nils Grandelius under matchen mot Kazahkstan i lag-VM. Foto: David Llada

Kl 10.00 LAG-VM LIVE: [Sverige–Iran] [Öppen klass] [Damklassen] [Lag-VM på Follow Chess]

Värdnationen Kazahkstan är liksom Sverige inte ett av de topprankade länderna, men dessvärre blev Kazahkstan för starka efter riskfyllt spel på Sveriges andra och tredje bord.

Problemen för Sverige började tidigt, när Hans Tikkanen ambitiöst tog en bonde på d4 och hamnade långt efter i utvecklingen. Redan i åttonde draget spelades …f5 som skulle visa sig vara fatalt för kungens säkerhet och vit vann efter välspelat angrepp. Även Erik Blomqvist hade hamnat i problem då han i avbytesvarianten i Franskt tidigt offrade en pjäs utan att få tillräckligt med kompensation. Motståndaren konsoliderade pjäsen, och med två förluster var det redan väldigt mörkt för Sverige.

Matchsegern var aldrig i fara för kazakerna då Axel Smiths motståndare tidigt bytte ner till ett helt lika slutspel på 4e bordet för att säkra matchsegern då Hans och Eriks ställningar inte var lovande. Nils Grandelius spelade en mycket övertygande öppning och fick en utmärkt ställning i mittspelet, men dessvärre evaporerade fördelen. Slutresultatet skrevs till 3-1 till kazakerna.

På torsdagen väntar Iran som är en av de mest intressanta schacknationerna med många lovande juniorer. I onsdagens 2-2-match mot Indien spelade Iran med 3 juniorer och 1 spelare född 1995.

[LÄS MER] Artiklar om lag-VM 2019.

Det var dock USA:s dag på onsdagen. Trots att amerikanerna inte skickat någon av sina toppspelare lyckades de besegra en av storfavoriterna, Kina, med hjälp av Lendermans vinst mot Ni Hua på bord 4. Som om det inte vore nog vann även USA:s damlag mot det betydligt högre rankade Ungern.

Resultat finner ni här
I rond 3 spelar Sverige mot Iran, ronden börjar klockan 10.

Adhiban vann även i rond 2, mot iranske talangen Maghsoodloo. Partiet finner du här nedan. Foto: Gibchess