jan 032019
 

GM Tamir Nabaty har kopplat ett grepp inför avslutningen i Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund.

Får vi en favoritseger i årets upplaga av Rilton Cup? Det får vi nog först veta på Trettondagsafton men med två ronder kvar att spela har förhandsfavoriten GM Tamir Nabaty från Israel tagit ledningen med en halv poäng och dessutom har han nu vunnit två partier i följd. Har han fått upp ångan blir Nabaty säkerligen svår att hejda för de andra.

I sjunde ronden besegrade Nabaty den polske stormästaren Grzegorz Gajewski samtidigt som samtliga andra spelare i toppen gjorde remier i sina partier. Det innebär att israelen har tagit 6 poäng i toppen och har som sagt en halv poäng ner till de närmast jagande.

Bland dem finns GM Awonder Liang och GM Maxime Lagarde samt indiern GM Gopal men även en svensk, nämligen GM Tiger Hillarp Persson som i sjunde ronden slog iranske IM Aryan Gholami. Inget är avgjort än och inför upplösningen av turneringen är svensken i allra högsta grad inblandad i kampen om den ädlaste valören.

En annan svensk som fortfarande har en teoretisk chans att blanda sig i toppstriden är GM Erik Blomqvist som vann över indiskan WGM Vaishali R. Blomqvist är därmed näst bäste svensk med 5 poäng på de sju ronderna, en halv poäng mer än IM Patrik Lyrberg som vann över FM Victor Fernandez från Spanien. GM Juan Bellon förlorade mot GM Babu Lalith från Indien och har därmed förlorat två partier i rad.

Bellon är trots det alltjämt tredje bäste svensk, tillsammans med FM Jung Min Seo och FM Milton Pantzar som vann sina respektive motståndare medan Hampus Sörensen förlorade sitt parti mot finske FM Toivo Keinänen.

Seo och Pantzar är således bäst i det unga svenska gardet, före Sörensen som har tagit en halv poäng mindre liksom FM Isak Storme.

Rond åtta spelas imorgon klockan 15. Lottning föreligger ej i skrivande stund.

Turneringshemsidan
Bilder av Lars OA Hedlund
Resultatservice
Livepartier