jan 052019
 

FM Pranav Anand har säkrat IM-normen och kan ta GM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

En av måttstockarna på hur vällyckad en internationell schackturnering är ligger givetvis i det antal titelnormer som skördas och normjagare söker sig ofta till turneringar där många normer skapas. Det är därför intressant att se vilka spelare som ligger nära normer nu när sista ronden av Rilton Cup drar igång.

Redan klara normer har den unge indiern FM Pranav Anand och norrmannen FM Erlend Mikelsen. Båda har klarat vad som krävs för en IM-norm och Anand har dessutom eventuellt möjligheten att ta en GM-norm vid seger mot IM Patrik Lyrberg i slutronden. Ingen av de två har några normer sedan tidigare.

IM Li Tian Yeoh har bud på en GM-norm som i så fall verkar bli hans sista och då blir han Malayasias första stormästare i schack någonsin. För att det ska ske krävs en remi mot GM Miguel Santos i slutronden.

Även danske IM Jesper Thybo och iraniern IM Aryan Gholami ligger nära en GM-norm, Thybos andra och Gholamis första, om de vinner sina partier mot GM Maxime Lagarde respektive GM Bartlomiej Heberla.

Italiens IM Alessio Valsecchi har gjort en mycket bra turnering och har bud om på GM-norm. Det krävs dock en specialregel eftersom Valsecchi bara har spelat sju partier i turneringen, då hans motståndare FM Chen Zou lämnade w.o. i deras möte i rond fem. Vinner Valsecchi i sista ronden mot GM Sebasien Maze så bör det räcka till GM-norm och vinner Chen Zou mot GM Sergey Ivanov kan han ta en IM-norm.

Slutligen kan Norges FM Johannes Haug vid vinst mot GM Alexander Donchenko eventuellt ta en IM-norm och detsamma gäller Doshi Amit Moksh från Indien som möter FM Emil Schmidek.

Turneringshemsidan