apr 152019
 

Det är ett tufft jobb att klamra sig fast i toppen av starka öppna turneringar som Reykjavik Open. Här är Nils Grandelius och Abhijeet Gupta i början av rond 8 på måndagen. Senare i partiet brakade det loss ordentligt där Grandelius pressade Gupta i ett spännande parti. Foto: Fiona Steil-Antoni

[LIVE] 13.00, sista ronden: Sabino Brunello–Nils Grandelius

Långt in i den åttonde ronden av Reykjavík Open såg GM Nils Grandelius ut att gå mot seger mot 2016 års segrare i denna anrika turnering. Huruvida vinstvarianten dock var en datorvariant eller synlig även för det mänskliga ögat är svårt att uttala sig om för en glad amatör men givet analysmotorerna på chess24 valde svensken hursomhelst fel väg.

Därmed kunde motståndaren, GM Abhijeet Gupta från Indien, ta sig ur Grandelius grepp och då svensken inte undvika alla Guptas schackar mynnade partiet till slut i remi.

Ställningen i Reykjavik open 2019 inför sista ronden.

Det innebär att Grandelius chanser att för första gången vinna Reykjavík Open inte är stora, det kommer att krävas vinst i sista ronden. Det kunde dock varit värre eftersom ledaren inför åttonde ronden fick lära sig hårda vägen att föreställningen inte är slut för en viss dam sjunger. Och denna gång var det motståndarens andra dam. Eller ja, den var inte riktigt född än men då dess födelse inte längre gick att undvika tvingades GM Constantin Lupulescu erkänna sig besegrad mot turneringens högst rankade spelare, GM Gawain Jones.

En viktig seger för Jones som både tog sig upp i delad ledning och dessutom lyckades för första gången i sin karriär bryta 2700-muren.

Inför slutronden är det alltjämt fördel Lupulescu som leder på särskiljning då han har vunnit fler partier än Jones och lika många poäng som de två, 6½ av åtta möjliga, har Lupulescus landsman GM Mircea-Emilian Parligras.

De två rumänerna möts i slutronden och huruvida de gör en kort remi eller spelar till sista bloddroppen vet vi så klart inte men det innebär oavsett att om Grandelius ska ha någon chans att vinna Reykjavík Open (han har bra särskiljningspoäng) så måste han vinna över Italiens GM Sabino Brunello och hoppas att alla andra resultat går hans väg.

Facit har vi tisdagseftermiddagen. Notera att slutronden spelas klockan 13 svensk tid.

Turneringshemsidan
Livesändning