apr 102019
 

Nils Grandelius i Reykjavik Open. Foto: Fiona Steil-Antoni

[LIVE] 17.00: IM Prithu Gupta, Indien–GM Nils Grandelius

En av Reykjavík Opens unika säljpunkter är sagoöns spektakulära landskap och vyer. Arrangörerna trycker stenhårt på dessa i sin marknadsföring och arrangerar guidade tourer allteftersom turneringen går, både till Bobby Fischers grav och den så kallade gyllene cirkeln. Innan man kan gå på sådana krävs det dock en hel del schackspelande och inledningsvis är spelschemat tufft.

Dag två spelar man av hävd två ronder, något som tidigare har visat sig vara tufft även för de mest ärrades stormästare och många väljer möjligheten att ta frirond ena ronden med en halv poäng som belöning.

GM Nils Grandelius tillhör som redan framkommit en av de absoluta favoriterna till att ta hem segern i årets upplaga av Reykjavík Open och ska man göra det kan det vara bra att hushålla med krafterna men dock utan att släppa för mycket inledningsvis. En remi kan man kosta på sig, och det är just vad svensken gjorde i andra ronden.

Då mötte han IM Zhen Yu Cyrus från Singapore som skickligt kunde låsa in ställningen i ett slutspel som till synes var väldigt fördelaktigt för Grandelius men kommer man ingenvart så spelar det ingen roll hur stor fördelen är. Det blir remi.

I dagens andra rond mötte svensken sedan en av damschackets stora framtidsnamn, IM Dinara Saduakassova från Kazakstan som i de inledande ronderna hade tagit imponerade 1½ poäng av två möjliga mot makarna WIM Sue Maroroa och GM Gawain Jones. Grandelius ryckte tidigt åt sig initiativet och behöll det ända in i mål, även om det krävde en hel del arbete för att bärga segern.

Tre ronder spelade och 2½ poäng för svensken hittills vilket exempelvis kan jämföras med förhandsfavoriten Jones som har tagit 2 poäng. Faktum är att endast fyra spelare har tagit full pott på de tre inledande ronderna vilket skvallrar om hur tuff inledningsfasen kan vara.

Rond fyra spelas idag klockan 17 och då möter Grandelius en av de många ambassadörerna för indiskt schack i turneringen, nämligen IM Prithu Gupta.

Turneringshemsidan
Livepartier