apr 122019
 

GM Nils Grandelius och GM Robert Hovhannisyan möttes i femte ronden. Foto: Fiona Steil-Antoni.

GM Nils Grandelius förlorade sitt första parti i Reykjavík Open i femte ronden. Han mötte rutinerade armeniske stormästaren Robert Hovhannisyan som tidigt i partiet fick ett initiativ. Det var inget stort initiativ för all del men det kändes ändå hela tiden som att Grandelius fick jaga.

Det var en relativt hård kamp i mittspelet men sedan krutröken lagt sig och det mesta av materialet var avvecklat visade det sig att Grandelius ställning var bräckligare än den såg ut att vara. Han gjorde eventuellt ett strategiskt misstag när han valde att försöka byta damer och konsolidera sina bönder i centrum och helt plötsligt stod Hovhannisyan på vinst.

Armeniern hade sedan inga större svårigheter att ro hem partiet, hans aktiva springare var betydligt starkare än Grandelius relativt passiva löpare och med merbonde kunde Hovhannisyan defilera.

Ett hårt slag för Grandelius i toppstriden men det finns dock ingen anledning att hänga läpp, ännu kan han mycket väl blanda sig i kampen om turneringssegern. Imorgon är spelarna lediga och på lördag återupptas kampen igen.

Fyra spelare delar ledningen efter fem ronder och har endast släppt en halva. Bland dem återfinns både Hovhannisyan och hans landsman Sergei Movsesian, samt den spännande unge iranske spelaren Alireza Firouzja och rumäniern Constantin Lupulescu.

Låt oss avslutningsvis titta på Grandelius vinstparti från rond 4, kommenterat av IM Martin Lokander.

Turneringshemsidan
Livepartier