apr 142019
 

David Eggleston (t v) fick se sig besegrad av Nils Grandelius. Foto: Fiona Steil-Antoni

[LIVE] Kl 17.00: Abhijeet Gupta, Indien–Nils Grandelius.

Drabbningen mellan GM Nils Grandelius och IM David Eggleston från England i den sjunde ronden av Reykjavík Open såg inte ut att bli en vidare spännande historia. Svensken fick en överlägsen ställning efter öppningen och en tillbakatryckt Eggleston fick verkligen kämpa för att hålla sig kvar på brädet, dessutom med en bonde mindre i slutspelet.

Sedan såg Grandelius ut att göra det lite svårt för sig, i alla fall enligt analysmotorerna, men frågan är om Egglestons räddning i ställningen inte bara fanns i motorernas hjärnor. I alla fall lyckades han inte hitta den optimala linjen i slutspelet och när Grandelius hade fyra merbönder fanns det inte mycket kvar att spela för.

Det hedrar dock Eggleston att han spelade vidare några drag men när Grandelius hade lyckats promovera en av sina bönder och dessutom stänga av alla möjligheter till remischackar (ingen av dem verkade särskilt realistisk bör tilläggas) så valde engelsmannen att ge upp.

Andra raka vinsten för Grandelius alltså och svensken är därmed på delad andraplats. Han har tagit 5½ poäng på de sju ronderna och har likt tio andra spelare en hel poäng upp till GM Constantin Lupulescu som fortsätter visa bra form. Lupulescu besegrade i sjunde ronden underbarnet GM Alireza Firouzja från Iran som därmed torde vara avhängd i kampen om slutsegern.

Rond åtta spelas imorgon klockan 17 och då möter Grandelius 2016 års vinnare av Reykjavík Open, indiske GM Abhijeet Gupta. Grandelius rattar de svarta pjäserna.

Turneringshemsidan
Livepartier