sep 102019
 

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

[LIVE] Onsdag, kl 12: Följ andra partiet på live-TV med Deniz Arman
[RESULTAT] World Cup 2019.

World Cup-premiären är nu avklarad för GM Nils Grandelius. En något darrig debut i World Cup-sammanhang kanske men dock utan att någonsin leva farligt. På andra sidan brädet satt ryske hemmaspelaren GM Alexander Rachmanov som även han gjorde debut på VM-cirkusen.

Grandelius som vit öppnade med 1. e4 och ryssen svarade med ryskt (vad annars?). Ett farligt vapen i händerna på den som vet vad man gör, vilket bland annat legendaren GM Boris Gelfand och GM Fabiano Caruana visat prov på.

Svensken valde att plocka bonden på e5 men tog sedan en mindre vanlig variant. Spelet lyfte aldrig riktigt, ryssen neutraliserade vits spel skickligt och även Grandelius valde att undvika komplicerade linjer vilket med tanke på vad som står på spel kanske var klokt. Efter endast 13 drag var damerna borta av brädet och svarts solida ställning gick inte att forcera med det material som fanns på brädet. Grandelius hade förvisso löparparet men hade inte det spatiala utrymme som tarvades för att skapa något och när vitfältaren var bort fanns inte mycket kvar att spela för.

Med en aningen svagare löpare i slutspelet valde Grandelius att ta remi via dragupprepning och i morgon kommer han att få en ny chans. Första partiet är färdigspelat och premiärnerverna har lugnat sig, för båda spelare.

Dagens största skräll stod norske svenskbekantingen GM Johan-Sebastian Christiansen för när han besegrade polske världsstjärnan GM Radoslaw Wojtaczek. I ett kritiskt skede i mittspelet valde polacken en felaktig väg och därefter kunde Christiansen ro hem segern på ett övertygande sätt.

Ett annat resultat som väcker uppseende är remin mellan superstjärnan GM Levon Aronian och egyptiske GM Essam El Gindy (2431).

Andra partiet i första matchen spelas på onsdagen klockan 12 och kan följas live på länken ovan.