jan 112020
 

Magnus Carlsen närmar sig Tiviakovs världsrekord på 110 raka obesegrade partier. Foto: Alina L’Ami

LIVE 13.30: [Tata-special: Grandelius & Carlsen-fokus] [Tata Steel Masters] [Tata Steel Challengers]
STÄLLNINGEN: [Tata Steel Masters] [Tata Steel Challengers]

Om Magnus Carlsen inleder Tata Steel Chess 2020 utan förluster i de första ronderna kommer han att ha slagit världsrekord i antal partier utan förlust i rad, och i första ronden mot Anish Giri var det aldrig någon fara. Magnus kom med en ny, intressant idé i Engelskt och kan ha fått en liten fördel men efter 10.h3 fanns det inget bättre för Magnus än att forcera remin.

Nils Grandelius inledde som svart mot det indiska underbarnet Nihal Sarin. Nils hade inga problem ur öppningen, men Nihal spelade starkt i mittspelet och fick en farlig c-bonde som gav Nils ordentliga problem. Grandelius lyckades dock försvara sig mycket väl och tog sig till ett slutspel med bonde under men alla bönder var på samma sida. Detta ledde så småningom till det kända torn och löpare mot torn-slutspelet vilket Nils försvarade mycket självsäkert. En något darrig inledning, men ett bra resultat med remi som svart.

I Masters-turneringen blev det två vinster av ungdomarna Alireza Firouzja och något överraskande Jorden van Foreest. Firouzja, som gör en spännande debut i elitsammanhang, spelade ut Vladislav Kovalev från början till slut och tog en mycket imponerande vinst. Bottenrankade Jorden van Foreest hade god slutspelsteknik och spelade ut Yu Yangyi i ett fördelaktigt tornslutspel. I Challengers-turneringen blev det vinster av Surya Ganguly, Erwin L’Ami samt Pavel Eljanov.

På söndagen 13:30 är det dags för rond två och då spelar Magnus Carlsen svart mot kinesiska Yu Yangyi. Nils Grandelius spelar svart mot Rauf Mamedov från Azerbajdzjan.