okt 022019
 

Teimour Radjabov var välförberedd och kunde unna sig en och annan titt ut i publiken. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ finalen mellan Ding Liren och Teimour Radjabov

Hur reagerar man bäst när man har precis förlorat ett parti i en kort match om fyra partier? Om man heter Teimour Radjabov så går man till köksbordet och förbereder en ny variant mot Marshall-attacken.

Någon annan slutsats kan inte dras av det tempo som Radjabov spelade de första 30 dragen i det tredje partiet i finalmatchen i World Cup mot Ding Liren. Endast fem gånger på de första 30 dragen tänkte han mer än en minut per drag. Till och med det tjusiga 26. Se6 lär Radjabov ha haft på analysbrädet innan partiet.

Det var dock i ett senare skede som partiet avgjordes då Ding Liren valde en tveksam variant i slutspelet som trots allt såg remiaktigt ut, trots att Radjabov hade en merbonde. Nyckeln till remi lär ha varit att försöka byta av bönderna på damflygeln men när Radjabov tilläts förankra sin damflygel och sedan aktivera tornet samtidigt som Ding Liren, som knappast kan skylla på svår tidsnöd även om han förbrukade betydligt mer tid än motståndaren, spelade halvpassivt och skärmade av sitt eget torn.

Därmed var partiet förlorat och Radjabov kunde studsa tillbaka direkt efter förlusten i parti två. Nu är matchen återigen jämn och inför det fjärde (och sista) långpartiet är spänningen stor. Avgörs inte matchen imorgon, då spelet i vanlig ordning börjar klockan 12, så väntar ett avgörande särspel.

Även i matchen om tredje platsen, mellan Yu Yangyi och Maxime Vachier-Lagrave, är det jämnt inför det avslutande långpartiet. Tre remier men spelet är dock livligt och Yu Yangyi har i intervjuer sagt att han njuter av att spela trots att turneringen pågått i snart en månad.