Dec 252015
 

qatar_masters_open_2015Sommaren 2011 publicerade GM Boris Avrukh två volymer om Grünfeld ur svarts synvinkel, och böckerna blev snabbt en bibel för Grünfeld-spelare världen över. Böcker har också en tendens att påverka vad som blir populärt, och när människor upptäckte att Avrukhs rekommendation mot 3.f3 kanske inte utjämnade helt blev plötsligt 3.f3 omåttligt populärt hos spelare på alla nivåer.

Mot världsmästaren Magnus Carlsen valde Li Chao att spela den variant som rekommenderats av Avrukh, och många var nog nyfikna på vad kineserna har upptäckt för finesser som ska göra det populärt igen. Om något lär dagens parti avskräcka allt fler Grünfeld-spelare från den varianten. Magnus körde över Li Chao helt och hållet och endast genom att använda typiska, välbeprövade idéer som spelats så många gånger förut. Nej, detta var inte Li Chaos dag. Magnus är dock tillbaka i ensam ledning på 4½ av 5 och tycks fått upp ångan efter den tvivelaktiga inledningen.

För Pontus Carlsson var det nog skönt att gå in i fridagen med en fin seger mot den engelske junioren FM Ravi Haria (2416). I en slavisk uppställning mot Engelskt norpade Pontus en bonde på c4 och sedan ytterligare en bonde. Inledningsvis hade vit god kompensation i form av utvecklingsförsprång, men psykologiskt blev det för jobbigt för den engelske junioren som förmodligen ville ha något konkret för de offrade bönderna. Pontus konsoliderade sin ställning och när han tagit en tredje bonde utan att motståndaren fått kompensation valde Haria att ge upp partiet.

Nils fick möta IM Le Thao Nguyen Pham (2319), en underrankad vietnames som imponerat med att ta 2½ av 4 mot högre rankat motstånd. Att dessutom ha de svarta pjäserna var ingen dröm, och att skapa vinstchanser mot Alapin-varianten i Sicilianskt är inte enkelt. Trots det jobbade Nils upp ett störande initiativ och vann en bonde, men en tvivelaktig idé gjorde att Nils tvingades bjuda remi. Hade Nils haft vit i den ställningen hade han knappast accepterat remianbudet, men vietnamesen valde att inte fortsätta pressa.

Imorgon, juldagen, är det fridag och spelet återupptas den 26e december. Magnus Carlsen spelar svart mot GM Wesley So (2775) på bord 1, och svenskarnas lottning ser ni nedan:

GM Nils Grandelius (2632) – IM Yiye Wang (2438)
GM Pontus Carlsson (2433) – WGM Aleksandra Goryachkina (2493)

Resultat

Turneringshemsidan