Nov 092018
 

Foto: Wikimedia.

Schackets Mozart. Jämförelsen förpliktigar men hittills kan man dock knappast påstå att Magnus Carlsen inte har levt upp till den och det med råge. De senaste tio åren har han dominerat schackvärlden på ett sällan skådat sätt och även om han kanske inte alltid lyckats toppa formen i olika turneringar så har det inte funnits några som helst tvivel om vem som är världens bäste schackspelare, och framförallt vem som är schackvärldens starkast lysande stjärna.

Det är inte enkom inom schacket som norrmannen är känd, han har lyckats skapa sig ett varumärke som gör honom känd långt utanför schackets domän. Till och med till den grad att när Oslo på fastighetsmässan Mipim i Cannes ska marknadsföra sig så tar de gärna med världsmästaren i schack. Han spelar simultan och fyller Oslos monter med människor som bara vill beskåda schackets Mozart.

I schackhistorien finns inte många som har varit lika kända utanför schackets något inskränkta värld. Capablanca, Fischer och eventuellt Kasparov. Fischer blev främst ökänd för sina upptåg och Kasparov har använt sitt renommé i politiskt syfte medan Carlsen har hållit fokus på sitt schacket och dess marknadsföring. Ibland kan han verka lite besvärad av sin berömmelse, i alla fall de senaste åren då det inte har blivit så många modelluppdrag som tidigare. Han har dock odiskutabla stjärnkvalitéer som inte många andra schackspelare och som går hem hos allmänheten.

Nog om det. Låt oss istället fokusera lite på hans karriär. Redan som barn slog han igenom och visade att här fanns en exceptionell talang som sannolikt skulle göra ett avtryck i schackhistorien. Och som han har gjort det.

Han började göra väsen av sig som trettonåring, notera att som 12-åring hamnade han ”bara” på sjätte plats i Ungdoms-EM U12 men ett par år senare var han inte bara GM, han hade rönt stor uppmärksamhet genom att vinna C-klassen i Corus-turneringen i Wijk aan Zee (som numera heter Tata Steel Chess Masters), besegra ex-världsmästaren Anatoly Karpov i kvalificeringen till en snabbschacksturnering i Reykjavík där han sedermera spelade remi mot Kasparov innan han i andra mötet med Kasparov förlorade och blev utslagen. Det spelade dock ingen roll, vägen var utstakad och en hel schackvärld och många fler hade lärt sig namnet Magnus Carlsen.

Likt utmanaren i årets VM-match gjorde han sig känd för en aggressiv spelstil och liknelsen med Mozart kan härledas till att han hade en oerhörd känsla för spelets harmoni. Allteftersom han mognade utvecklade Carlsen sedan sin spelstil och idag är känslan för positionellt spel och slutspel hans adelsmärke.

Han etablerade sig i den yppersta världseliten under 2007 och 2008 och det var sedan i superturneringen i kinesiska Nanjing som han tog klivet till att bli outstanding i världen. Prestationen i Nanjing rankas som en av historiens bästa i en turnering och sedan dess har norrmannen aldrig tittat tillbaka. Han inledde ett samarbete med Kasparov, blev världsetta och ambitionen att bli världsmästare var tydlig. Den milstolpen nådde han sedan 2013 när han besegrade Vishy Anand i indierns hemstad Chennai.

[VIDEO] Carlsen på träningslägret inför VM-kampen mot Caruana

Världsmästartiteln har han försvarat två gånger, mot Anand 2014 och Sergey Karjakin 2016. Nu är det dags igen för schackets Mozart att försvara sin titel. Ingen tvivlar på att han har förmågan, Carlsen har som sagt varit den klarast lysande stjärnan inom schacket i ett decennium och odiskutabel världsetta. Han har sedan länge skrivit in sig i historien som en av historiens absolut största och bästa, om inte den störste och bäste någonsin. Frågan är bara om han har den motivation som krävs för att fäkta bort Fabiano Caruana.

Allt om VM-matchen