sep 182019
 

Martin Lokander föreläser på onsdagskvällen hos Kungstornet med temat 1.e4 e5 utifrån hans egen bok. Foto: Lars OA Hedlund

Schackföreningens klubbkvällar behöver inte bara betyda KM eller blixtschack. En annan idé kan vara att ta in en föreläsare som Stockholmsklubben Kungstornet gör nu på onsdagskvällen – då IM Martin Lokander är gästföreläsare. Martin Lokander analyserar här på schack.se ett parti i veckan på Martins Mästardrag.

Vad kommer du att prata om under föreläsningen hos Kungstornet?
Martin Lokander svarar:

– Min föreläsning blir mycket om 1.e4 e5, delvis baserat på min bok ”The open games with black” men även lite idéer jag använt de senaste åren som inte finns i boken. Det blir även lite om processen att skriva en bok och mitt tillvägagångssätt.

Klubbar som vill anlita föreläsare, vad ska de tänka på. Är ni titelmästare öppna för förslag?
– Jag kan förstås inte tala för någon än mig själv, men jag själv är öppen för olika förslag. I den här föreläsningen var det Kungstornet som föreslog vad jag skulle prata om men det är förstås ett ämne jag kan väl själv, och tycker är intressant.

Hur berikar en föreläsning en klubbkväll?
– Det är ett annorlunda inslag som sticker ut jämfört med till exempel blixt denna vecka eller långparti nu igen. Så här i början av säsongen kan jag tycka att det kan inspirera lag- och klubbmedlemmar inför säsongen.