Nov 082018
 

Årets största händelse i schackvärlden är snart här. Den 9 november riktas schackvärldens ögon mot The College i London där VM-matchen mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen från Norge och utmanaren amerikanen Fabiano Caruana drar igång. Schack.se kommer givetvis att bevaka matchen noga och inför drabbningen frågar vi några namnkunniga spelare hur de tror det kommer gå. Alla kommer att få svara på nedanstående frågor.

Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

Ett av svenskt schacks största namn någonsin, både här hemma och utomlands, är givetvis GM Pia Cramling. Hon har vunnit individuella EM, tagit sig till semifinal i VM och är en fantastisk förebild för alla, både tjejer och killar i alla åldrar, som spelar schack. Internationellt är hon oerhörd välrespekterad och en av schackets stora profiler.

Vem tror du vinner VM-matchen?

Jag vill (och tror!) naturligtvis att Magnus vinner – bättre än så kan vi svenskar knappast få även om drömmen är att se en svensk med världmästartitel.

Vilken skepnad tror du matchen kommer att ta?

Det blir  hårt och jämnt. Jag tror att Magnus behöver spela sig varm i kläderna och att Fabiano Caruna mycket väl kan ta ledningen. Men att Magnus kommer tillbaka och avgör matchen till sin fördel i slutronderna.  Magnus har försvarat sin titel flera gånger och kan det här med VM-matchspel. Samtidigt kanske det kan vara svårt för honom att ha samma enorma vilja att vinna som tidigare.  När han nu har gjort det flera gånger.   Öppningarna kommer att ha stor betydelse men också att hålla energin och där tror jag att Magnus har en fördel. Det blir en rysare – riktigt spännande!

Allt om VM-matchen 2018