jun 302019
 

Pia Cramling fransk lagmästarinna. Foto: John Saunders/Gibraltarchess

Under helgen har semifinalerna och finalerna för det franska lagmästerskapet för kvinnor spelats i Saint-Quentin i norra Frankrike. GM Pia Cramling medverkade som förstabordsspelare för Monaco, som hon representerat under många år.

Under lördagens semifinal mot Clichy Echecs 92 mötte Pia motståndarlagets klart högst rankade spelare, exvärldsmästarinnan GM Alexandra Kosteniuk. Pia fick en behaglig ställning från öppning som mynnade ut i ett lika slutspel, och plötsligt hade Kosteniuk pressen. Kosteniuk fick upp ett slutspel med två extra bönder men dessa var dubbelbönder. Tack vare det lyckades Pia försvara sig väl i slutspelet för att få till en remi, men Kosteniuk gav inte upp vinstförsöken förrän drag 114, vilket är rimligt då Clichy Echecs 92 behövde en vinst för att få oavgjort i matchen.
På andra bord hade Deimante Cornette chockförlorat mot en spelare med över 350 ratingpoäng lägre än henne, men tack vare vinster på bord 3 och 4 vann Monaco matchen med 2½-1½.

Under söndagens final väntade Bischwiller, som slagit Asnieres under lördagens semifinal. För Pia väntade jämnrankade IM Lela Javakhishvili. Pia fick upp en behaglig fördel med bättre aktivitet i en i övrigt symmetrisk ställning. I det efterkommande slutspelet hade Pia den bättre löparen och bättre bondestruktur, men det är svårt att bryta igenom svarts fort. Med en alltmer positiv matchbild för Monaco valde Pia istället att styra partiet mot remi.
Cornette var förvisso hårt pressad på andrabordet igen, men det var mycket lovande ställningar på bord 3 och 4. Cornette lyckades hålla remi, men dessvärre lyckades inte Dornbusch vinna sin ställning på tredje bord. Matchvinnare blev istället Maria Leconte som vann sitt parti, och därmed vann Monaco finalen med 2½-1½. Bronset tog Asnieres som besegrade Clichy Echecs 92 med 3-1 i bronsmatchen.