Dec 292018
 

Pia Cramling (till vänster) överraskade med en femte plats i blixt-VM i fjol. I går på första blixtdagen i VM gjorde hon ny succé.

[LIVE] Kl 12.00: Följ Pia Cramling i damernas VM i blixt.
[LIVE] Kl 12.00: Följ VM i blixt i öppna klassen.

IM Martin Lokander rapporterar från första dagen i blixt-VM:

I damernas blixt-VM i St Petersburg har Pia startat väldigt bra på de inledande 9 partierna med 6,5 poäng och en stark sjunde plats inför söndagens 8 avslutande partier.

Pia Cramling åkte på en tuff förlust i rond 4 mot lågrankade WFM Anastasiya Protopopova efter att ha stått bra i stora delar av partiet – men till slut verkar det som att Pias tid gick ut. Trots detta står hon med en ratingframgång på nästan 30 poäng.

I lördagens tre sista partier slog hon först GM Anna Muzychuk följt av remier med GM Dronavalli Harika och GM Valentina Gunina. I morgon ställs hon mot georgiska IM Meri Arabidze som också har gjort det bra under den första dagen.

Blixt-VM i öppna klassen ska avgöras på 21 ronder över två dagar, och de inledande 12 ronderna blev spelade på lördagen. Efter första dagen leder Magnus Carlsen på 9,5 poäng tillsammans med den unge blixtspecialisten Vladislav Artemiev från Ryssland. Artemiev fyllde 20 år i år men är redan en väletablerad stormästare med över 2700 i Elo, men det är i de snabbare tidskontrollerna han har briljerat ordentligt de senaste åren. Han är i dag rankad som nummer 4 i världen i blixt efter Carlsen, Vachier-Lagrave och Nakamura.

Sammantaget bjöd inte den första dagen på några jättestora överraskningar i den öppna klassen. Det mest intressanta vi kan notera oss är att de unga spelarna generellt sett verkar prestera väldigt starkt i blixten. Strax efter Artemiev hittar vi lika gamla Jan-Krzysztof Duda på en stark sjätteplats. Lite längre ner på plats 14 hittar vi den unga ryssen IM Saveliy Golubov som startat mycket starkt med en prestation på nästan 2800. I övrigt är det de vanliga namnen vi ser uppe i toppen, men värt att nämna är att GM Hikaru Nakamura med sina 8 poäng har hamnat lite efter i förhållande till täten. Det blir spännande att se om han, som måste anses vara en av de stora förhandsfavoriterna, lyckas komma ikapp de andra och utmana om guldet.

Pontus Carlsson sitter efter den första dagen på 5,5 poäng och en 127:e plats. Han har presterat ungefär som förväntat och ställs imorgon mot den georgiske stormästaren Levan Pantsulaia med vit.

Vi hoppas att Pontus och Pia kommer igång bra imorgon och avslutar även detta VM starkt!