jun 102019
 

Grischuk spelar som vit Lh6?? i Armageddonpartiet mot Caruana som tar den fria löparen. På nedersta bilden inser Grischuk sitt misstag och ger upp. Foto: Norwaychess.no

VIDEO 1: [FM Deniz Arman ser Grischuks Lh6 och får en smärre chock]

VIDEO 2: [Spanska kommentatorernas starka reaktion när Aronian gör matt i ett drag]

Det blev inga stora förändringar i toppen i superturneringen Altibox Norway Chess i sjätte ronden som spelades på måndagskvällen. Världsmästaren Magnus Carlsen håller sig till sin formel att spela remi i långpartierna för att sedan ta poäng i Armageddon och denna gång var det den svårslagne kinesen Ding Liren som föll offer för världsmästarens taktik.

En likadan variant gjorde tvåan, Ding Lirens landsman, Yu Yangyi som mot Vishy Anand vann Armageddon-partiet som svart. Carlsen och Yu Yangyi behåller med andra ord sina platser i toppstriden och ingenting ändras sett till poängavstånd. Carlsen har 9½ poäng av 12 möjliga medan Yu Yangyi har tagit 8 poäng.

En halv poäng bakom honom kommer sedan Levon Aronian som i sjätte ronden fick Armageddon-poängen mot Wesley So som missade matt i ett drag.

Så här upplevdes den missen på spanska sändningen av Norway Chess:

Dagens andra blunder i sjätte ronden stod skojfriske ryssen Alexander Grischuk för. I en jämn ställning i Armageddon-partiet mot Fabiano Caruana drabbades ryssen av hjärnsläpp och spelade en löpare rakt i döden. Caruana tackade för den fina gåvan och Grischuk i sin tur tackade för partiet.

FM Deniz Arman som analyserade partiet på sin TV-kanal ”FedaMaster” kunde inte tro sina ögon:

Ryssen har inte haft någon bra turnering och lär nog vilja glömma sin vistelse i Stavanger snarast möjligt.

Imorgon är spelarna lediga och nästa rond spelas på onsdag klockan 17.

Turneringshemsidan
Livepartier