Dec 032019
 

Jonathan Westerberg är sjua på världens IM-lista. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Svenska ratingtoppen] [Rating, alla svenska spelare] [Världsranking]

FIDE:s och Sveriges Schackförbunds ratinglistor har uppdaterats för december. Bland de nya listorna kan vi bland annat notera att Jonathan Westerberg, Stockholms Schacksällskap, fortsätter att klättra på listan över världens högst rankade IM-spelare.

Jonathan Westerberg är med sina 2552 sjua på den listan och har alltså bara sex Internationella mästare framför sig. Jonathan Westerberg har tagit två stormästarnormer, och behöver alltså ta en tredje och sista för att bli Sveriges näste stormästare. Om man inte räknar med GM Juan Bellóns nationsbyte från Spanien till Sverige, är det snart hela fem år sedan Sverige förra gången fick en stormästare när Axel Smith erhöll titeln.

Sveriges ratingnivå bland elitspelarna har stadigt höjts sedan början av 2018, och är nu rankat 27:a i världen – bara en placering efter en så stor schacknation som Kuba, men numera förbi både Turkiet och Danmark.

Sverigeettan Nils Grandelius har på nya listan 2683 i rating, och är 53:a i världen. På damernas världsranking ligger Pia Cramling på 25:e plats.