okt 012018
 

Det blev en bra dag för svenskt vidkommande i den sjunde ronden av OS i Batumi. Båda de svenska lagen vann sina matcher och det med övertygande siffror. Dessutom hade man en hel del stolpe in vilket inte alltid är fallet.

I öppna klassen vann Sverige över Litauen med hela 3½-½ där GM Nils Grandelius fortsatte imponera och IM Jonathan Westerberg likaså. GM Hans Tikkanen spelade remi i sitt parti men det var hos GM Tiger Hillarp som det var mest action. Svensken hade en ställning om sannolikt var förlorad men lyckades vända och vinna.

Efter sju ronder är Grandelius och Westerberg fortfarande obesegrade och dessutom är båda med i kampen om bordspriser, Grandelius är i skrivande stund åttonde bäste förstabordsspelare och Westerberg är sjunde bland reserverna.

Sverige är dessutom på 17:e plats vilket måste anses vara klart godkänt så långt. I åttonde ronden väntar Österrike.

I damklassen mötte Sverige Sydafrika och där blev det rejält stolpe in när Margarita Zaretovskayas motståndare förlorade på tid i en helt vunnen ställning. Det blev avgörande för hela matchen då WIM Inna Agrest och Jessica Bengtsson vunnit sina partier och Nina Blazekovic förlorat sitt och en förlust för Zaritovskaya hade betytt 2-2.

– Vi tar resultaten utan att skämmas, vi har haft stolpe ut tidigare, kommenterar förbundskapten Anders Wengholm i ett sms.

Segern innebär att Sverige är på 54:e plats i damklassen och i rond åtta ställs man mot Singapore.

Rond åtta spelas imorgon klockan 13, svensk tid.

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbacken) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbacken) – mobile
Allt om OS 2018