okt 012018
 

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund

De svenska lagen i OS i Batumi fortsätter att blanda och ge. Laget i öppna klassen klarade vilodagen bättre och tog en övertygande 3-1 seger mot Uruguay, ett lag man normalt bör vinna över, men även om siffrorna var övertygande var spelet inte riktigt lika så, vilket också förbundskapten Anders Wengholm konstaterar i en kommentar till schack.se.

– Herrlaget spelade in någon särskilt bra match, men resultatet blev bra, 3-1, skriver han i ett mail.

Wengholm fortsätter och konstaterar att det trots allt var en skön seger, i synnerhet med tanke på att ofta blir det tvärtom. Bra matcher men resultaten emot Sverige.

Lagets ankare, GM Nils Grandelius fortsätter att göra bra resultat och vann i sjätte ronden sitt fjärde parti i OS. Han är fortsatt utan förlust och har således tagit 5 poäng på de sex ronderna. En annan som alltjämt inte har förlorat är reserven Jonathan Westerberg som har tagit 3½ poäng av fyra möjliga och ger ett mycket starkt intryck. GM Tiger Hillarp Persson hittade till vinstformen mot Uruguay vilket också ger bra indikationer inför avslutningen av OS men tyngre är det för GM Erik Blomqvist som just nu kämpar i motvind. Förlust på tid mot Israel och nu en förlust mot Uruguay.

I damklassen åkte Sverige på en förlust mot Albanien, ett rutinerat lag som dock bör vara överkomligt. Enligt förbundskaptenen var man på väg mot säker seger men det ville sig inte.

– Angelina fick inte till dambyte på ett bra sätt och helt plötsligt fick motståndaren ett fantastiskt pjässpel och vann lätt. Även Margo avvecklade för tidigt och spelade för hårt på tricks som inte fanns. Motståndaren kom loss lite väl enkelt och tog över spelet. En liten besvikelse efter den fina matchen förra ronden. Jessica fortsätter dock att övertyga stort, summerar Wengholm.

WIM Inna Agrest spelade en relativt kort remi på första bordet. Hon har spelat samtliga partier och är alltjämt utan förlust.

Sjunde ronden spelas idag klockan 13 och då möter Sverige Litauen i öppna klassen och Sydafrika i damklassen.

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbacken) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbacken) – mobil
Allt om OS 2018