sep 292018
 

Tre raka matchvinster i de tre inledande ronderna i OS i Batumi har nu blivit tre matchvinster på de fem inledande ronderna. Förlusten mot Israel följes upp med en likadan mot Turkiet i den femte ronden. Det var dock en förlust med minsta möjliga marginal, 2½-1½ till Turkiets fördel.

GM Nils Grandelius spelade remi på första bordet mot GM Mustafa Yilmaz. Det var Grandelius femte parti i turneringen och han har spelat mest av alla de svenska spelarna i öppna klassen. Det svenska ankaret har gjort ett väldigt stabilt intryck, har tagit 4 poäng på de fem ronderna och är fortfarande utan förlust i turneringen. Vinsten mot legendaren Boris Gelfand är dessutom en skvätt grädde på moset.

Även GM Tiger Hillarp och IM Jonathan Westerberg som för dagen ersatte GM Erik Blomqvist spelade remier i sina partier men för Sverigemästaren GM Hans Tikkanen gick det inte lika bra. För en gångs skull gick slutspelsexperten Tikkanen bort sig i slutspelet och hans ställning kollapsade fullständigt.

I damklassen gick det desto bättre. Svenskorna fick ta sig an Bolivien, ett lag som inte är så långt bakom det svenska i startordningen men denna gång var det aldrig något snack om saken. 3½-½ blev utfallet av matchen, i svensk favör, och än en gång var det ankaret WIM Inna Agrest som visade vägen. Hon är liksom Grandelius förlustfri i turneringen och har gjort ett starkt intryck. 4 poäng av fem möjliga.

Jessica Bengtsson, som även hon gör en bra turnering, spelade denna gång remi och Angelina Fransson och Nina Blazekovic vann sina partier. Blazekovic är likt Grandelius och Agrest, och för den delen även Jonathan Westerberg, fortfarande utan förlust i turneringen.

Idag är spelarna lediga och kan återhämta sig, vilket inte minst blir viktigt för Grandelius och Agrest som har spelat samtliga matcher. Rond sex spelas imorgon klockan 13 och då avslutar Sverige sitt Medelhavstema i öppna klassen och möter Uruguay medan Albanien väntar i damklassen.

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – mobil
Allt om OS 2018