sep 262018
 
GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.

Efter två segrar av den enklare varianten och mot relativt svagt motstånd i de två inledande ronderna var det dags för det första riktiga testet för Sveriges lag i den öppna klassen av OS i Batumi. Egypten stod för motståndet och med två välkända namn inombords stod det klart att det inte skulle bli någon enkel match. Lagets ankare, Sverigebekantingen och läkaren, GM Bassem Amin som bland annat spelat för Wasa SK i svenskt seriespel har på senare år etablerat sig som en mycket stark spelare och har varit uppe och nosat kring 2700-strecket flera gånger.

Dessutom har Egypten i sitt lag GM Ahmed Adly som 2007 vann Junior-VM och spåddes en lysande framtid. Han har kanske inte levt upp till förväntningarna men är med alla mått mätt en stormästare i den övre klassen.

Starka på de två första borden men relativt svaga på tredje och fjärde och för Sverige var den kanske mest logiska strategin att trycka på de svagasta punkterna i motståndarnas lag. Huruvida det var uttalat så vet bara spelarna och lagledningen men klart är att det blev GM Hans Tikkanen som avgjorde matchen genom att besegra IM Adham Fawzy. Sverige vann nämligen med minsta möjliga marginal, 2½-1½. Tikkanen vann sitt parti och som förbundskapten Anders Wengholm var marginalerna små.

– Nils gjorde en taktisk missbedömning ganska tidigt, men räddade ändå partiet till remi efter en heroisk kämpainsats. Tigers parti var ganska händelsefattigt och utmynnade i remi. Hans var hjälten för dagen. Gradvis tog han över i sitt parti och  visade fin slutspelsteknik när han förde vinsten i hamn. Erik fick en lovande ställning men förbrukade mycket tid och valde att avveckla tidigt. Synd för här fanns bud på bättre resultat, kommenterar Wengholm matchen i öppna klassen.

Damerna fick ta sig an Irak efter den tuffa förlusten i rond två mot Georgiens starka andralag. Även där blev det seger med 2½-1½ och debutanten Margo Zaritovskaya tog sin första vinst i OS-sammanhang men marginalerna var små enligt förbundskaptenen.

– Margo tog sin första vinst i turneringen genom att hålla huvudet kallt i en ganska komplicerad ställning. Inna höll i sin ställning bra. Efter det att hon kombinerat till sig en bonde blev det sedan allt mer spel mot ett mål. Angelina fick inte riktigt till sitt spel. Ställningen var ändå rätt OK när motståndaren fick till en kombination och sedan tog det slut fort. Hjältinnan för dagen var Nina. Hon kom ut bra men sedan tog motståndaren över och ledde med tre bönder med dam och löpare kvar. Nina tog dock föredömligt vara på sina chanser och utnyttjade motståndarens öppna och dåliga kungsställning. Det blev remi genom dragupprepning och segern var räddad!, summerar Wengholm damernas match i ett mail.

Efter tre spelade ronder är Sverige alltjämt utan poängförlust i öppna klassen och delar åttonde platsen i tabellen på grund av kvalitetspoäng. Man har klarat det första testet men i fjärde ronden imorgon väntar ett nytt tufft test, mot ett mycket starkt Israel som anförda av legendaren GM Boris Gelfand krossade Island med 3½-½ i tredje ronden.

I damklassen har Sverige tagit 4 matchpoäng av 6 möjliga och ligger på 54:e plats. I nästa rond väntar en tuff kamp mot Moldavien som har ett relativt starkt lag men dock inte i nivå med Georgien II och en svensk seger i morgondagens match bör inte vara omöjligt.

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – mobil
Allt om OS 2018