sep 292018
 

Shakhriyar Mamedyarov besegrade Levon Aronian. Foto: David Llada/Turneringshemsidan.

Fem ronder av elva är nu spelade i OS i Batumi och idag är spelarna lediga, vilket lär behövas inte minst efter det sedan länge etablerade Bermudapartyt som numera ingår i det officiella OS-programmet. För de oinvigda kan avslöjas att Bermudapartyt är en hejdundrande fest som den lilla önationens delegation i OS och på Fide-kongressen bjuder till, och har gjort i varenda OS sedan årtionden tillbaka.

Efter fem spelade ronder så delar fyra lag ledningen i öppna klassen. Azerbajdzjan mötte Armenien i femte ronden och även om de två lagens spelare må vara vänner med varandra så finns det i dessa möten alltid en politisk laddning. Exempelvis deltog inte Armenien i förra OS som gick av stapeln i just Azerbajdzjan. Nog om det, Azerbajdzjan besegrade Armenien och där stod världstrean Shakhriyar Mamedyarov för en viktig insats när han malde ner Levon Aronian i ett av OS gigantmöten hittills. De två är kända för att vara bland världselitens absolut mest spektakulära spelare och det kan gå vilt till.

Mamedyarov och hans mannar är ett av de fyra lag som ännu inte har förlorat matchpoäng i turneringen. De andra är Polen, Tjeckien och Ukraina. I synnerhet Polen och Tjeckien har gjort mycket väl ifrån sig och Tjeckiens 3-1 seger mot Kina måste räknas till turneringens skrällar.

Förhandsfavoriterna USA, Ryssland och Kina har alla förlorat poäng, USA genom oavgjort mot Israel.

I damklassen är USA i ensam ledning. Man har vunnit samtliga sina matcher och leder med en poäng före ett gäng lag, inklusive Kina, Ukraina, Georgien 1 och Indien som alla måste anses vara guldkandidater. Ryssland, som kanske var störst favorit av alla inför turneringen förlorade ju mot Uzbekistan i rond två men bör dock knappast räknas bort från medaljsnacket, ännu.

Nytt OS-rekord?
OS kortaste avgjorda parti hittills, och sannolikt det kortaste i OS historia, fick vi se i femte ronden. Gambias damlag i turneringen är ett fantastiskt exempel på det som gör OS så unikt, alla nationer har möjlighet att ställa upp i turneringen, oavsett hur långt man har kommit i den schackliga utvecklingen. Gambias unga damer besitter inte mycket schackkunnande men någonstans måste man börja och varför inte på ett OS? I femte ronden mötte man laget från ön Palau som ligger i Indiska oceanen söder om Filippinerna och i det mötet gick Gambias förstabordsspelare Fatou Jabbie i en välkänd fälla:

  1. e4 e5, 2. Lc4 b6, 3. Df3 g6, 4. Dxf7#

Mångfald och färgrikhet

Angelina Fransson vid spel i OS. Foto: David Llada/Turneringshemsidan.

OS är som sagt en tävling där alla länder som är medlemmar i Fide får ställa upp och bläddrar man igenom OS-fotograferna David Lladas och Alina L’Amis album på OS-hemsida slås man av den enorma färgrikhet som finns på plats. Folk från alla världens hörn, med alla möjliga hudfärger och av alla möjliga religioner finns samlade på OS och mångfalden gläder ögat.

Llada och L’Ami har hittills inte haft vägarna förbi de svenska lagen så ofta men oavsett så är det väl värt besväret att bläddra genom deras album som finns här.

Historiskt presidentval
Parallellt med OS pågår av hävd Fides kongress och det blir en historisk sådan då förbundet kommer att få en ny president. Kirsan Iljumzjinov har ju svartlistats av amerikanska myndigheter på grund av skumma affärer med Syriens diktator och det har orsakat Fide en del problem. Till följd av det har Kirsan i praktiken avsatts för ett bra tag sedan och i det aktuella presidentvalet valde han efter en del turer att inte ställa upp för omval.

Det står mellan vicepresidenten greken Giorgios Makropoulus, ryssen Andrei Dvorkovich och engelske legendaren Nigel Short men framförallt står det mellan Makropoulus och Dvorkovich. Valet äger rum 3 oktober.

OS-hemsidan
Allt om OS 2018