sep 252018
 
GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

För svenskt vidkommande var 4-0 dagens siffra i OS första rond och den andra ronden var dagens siffra 3½-½. Både i öppna klassen och i damklassen. Denna gång var det dock inte så att båda svenska lagen vann med samma siffra. I damklassen visade sig nämligen Georgiens andralag ett par nummer för stort för svenskorna som enligt förbundskapten Anders Wengholm dock gjorde en mycket bra match. Han menar att resultatet enkelt hade kunnat bli betydligt bättre än ½-3½.

– Det skilde mer än 300 ratingpoäng i snitt mellan lagen. Angelina visade ingen som helst respekt för sin högt rankade motståndare utan slängde in ett kvalitetsoffer tidigt. Hon hade total dominans och förmodligen vunnen ställning. Hon valde dock att gå för material lite för tidigt och sedan gick det utför och även remi tappades bort. Inna pressade mot slutet, men motståndare försvarade sig bra och det blev remi. Margo gjorde debut och var kanske lite tyngd av stundens allvar. Hon blev lite för offensiv i ett slutspel som nog hade gått att hålla med ett tightare spel. Jessica kom fel ganska tidigt och motståndaren visade ingen pardon, summerar Wengholm matchen.

I öppna klassen följde svenska laget upp den fina starten mot Thailand genom en nästan lika stor seger över Tunisien. Även om tunisierna har ett mycket starkare lag än Thailand så var klasskillnaden påtaglig. Det var endast GM Tiger Hillarp Persson som var illa ute i sitt parti mot IM Amir Zaibi. Hillarp fick en bekväm ställning efter öppningen men i ett kritiskt läge gick svensken sedan fel och såg enligt motorerna helt plötsligt ut att vara helt förlorad.

Han vägrade dock ge upp och kämpade tillbaka sig in i partiet men det fanns inget mer att hämta än remi och då lagkamraterna vann sina partier blev dagens resultat 3½-½ till Sveriges fördel. Bra kämpat av Tiger och längre fram i turneringen kan även kampremier visa sig vara värdefulla.

– Säker vinst för herrlaget med 3,5-0,5. Nils spelade ett mycket fint parti. Tigern missade en vinstfortsättning och kom sedan i svårighet som han dock klarade sig ur till remi.  Övriga två matcher var mer arbetssegrar, kommenterar förbundskapten Wengholm.

Efter två spelade ronder har det svenska laget tagit 4 matchpoäng och 7½ partipoäng i öppna klassen vilket ger en delad 8:e plats, före bland annat regerande OS-mästarna USA som fick en oväntad tuff resa mot Georgiens andralag. I damklassen är Sverige på delad 63:e plats med 2 matchpoäng och 4½ partipoäng.

I rond tre som spelas imorgon klockan 13 väntar Egypten, med Wasaspelaren GM Bassem Amin i spetsen, i öppna klassen och de svenska damerna ställs mot Irak.

OS-hemsidan
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – desktop
Sveriges matcher live (via Hasselbackens hemsida) – mobil
Allt om OS 2018