Veteran-EM: Två svenska medaljer och IM-norm till Holst

Publicerad 13 augusti, 2018 av Sverrir Thór

Conny Holst tog silver och IM-norm i Drammen. Foto: Lars OA Hedlund.
Conny Holst tog silver och IM-norm i Drammen. Foto: Lars OA Hedlund.

Veteran-EM i Drammen är nu över och när turneringen summeras kan den endast betecknas som en svensk medaljsuccé. Ingen försvarad EM-titel för IM Nils-Gustaf Renman förvisso men väl två medaljer och ett genombrott för Conny Holst som avslutade med en vinst och därmed säkrade en ren andra plats.

Låt oss börja med att sammanfatta den äldre klassen. Inför slutronden var läget sådant att Renman var tvungen att vinna för att ha en chans att försvara sin titel. Renman gjorde det han kunde och besegrade IM Valentin Bogdanov från Ukraina men det räckte inte riktigt till. Förhandsfavoriten GM Vladislav Vorotnikov, som inte på riktigt blandade sig i toppstriden förrän mot slutet av turneringen spelade remi mot isländske FM Áskell Örn Kárason vilket innebär att de båda fick samma poäng som Renman men ännu viktigare, de hade bättre särskiljning. Därmed tog svensken en meriterande tredje plats, bakom vinnaren Vorotnikov och silvermedaljören Kárason.

I övrigt blev det ingen bra svenskdag i 65+ klassen då Gunnar Hedin, FM Nils Åke Malmdin och Mats Wahlstedt alla förlorade sina partier. Leif Svensson vann i slutronden och Robert Danielsson spelade remi. Hedin, Malmdin och Svensson slutade alla på 5 poäng, 1½ poäng bakom medaljörerna, Danielsson fick 4½ och Wahlstedt 3½ poäng.

I den yngre klassen, 50+, bestämde sig Conny Holst bokstavligt talat för att maximera slutronden. Han spelade längst av alla och till slut lönade sig tålamodet och ihärdigheten. Norske FM Roar Elseth gjorde en grov blunder i det remiaktiga slutspelet och en Holst på hugget hade inga som helst svårigheter att bestraffa norrmannen. Hade det inte varit för en GM Simen Agdestein på hugget så hade det räckt till vinst i turneringen men storfavoriten höll in i mål trots förlusten mot Holst. Svensken fick dock mycket fin andra plats och en IM-norm på köpet, enligt Inte bara schack. De  två var i en klass för sig i turneringen och Holst hade 1½ poäng ner till trean.

Lars Blomström som hängde med i toppen länge men orkade inte helt hålla jämna steg på slutet spelade remi i slutronden och fick 5½ poäng. Kjell-Åke Andersson och Ronny Kirppo vann sina partier och fick 5 poäng och Lennart Gunnarsson spelade remi vilket till slut gav honom 3½ poäng.

Veteran-EM i Drammen är därmed avslutat. Schack.se gratulerar Conny Holst och Nisse Renman till medaljerna och Holst till IM-normen.

Turneringshemsidan