Problemlösnings-SM är tillbaka

Publicerad 18 juni, 2024 av Leo Brodin

Foto: Lars OA Hedlund

År 2017 spelades Problemlösnings-SM senast, fredag 5 juli i Växjö är tävlingen tillbaka. På plats 09.45, start 10.00 och tre timmar för att lösa schackproblem. Den som löser flest vinner sin klass i Problemlösnings-SM. Tävlingsledare och domare är Kaj Engström.

Det finns två klasser, den svåra och den lättare. I den lättare blir det så kallat direkta problem, hitta matten eller det bästa draget. I den svåra är det mer varierat.

– Där blir det också hjälpmatt, problem där svart är vid draget och hjälper vit att sätta matt, och självmatt, problem där vit ska tvinga svart att sätta matt.

Några av problemen som han använder sig av för SM är skapade av Christer Jonsson, en av världens mest meriterade problemkompositörer. Jonsson har skapat över 5000 problem och fått över 100 förstapris för sina skapelser.

Engström sitter också i styrelsen i Svenska Problemschackklubben och inbjudan till klubben kommer att finnas på plats för SM-deltagarna. Under tiden i Stockholm var han klubbmedlem i Kungstornet och flera år domare för klubbens öppna KM i problemlösning.

Tävlingen väckte intresse för både lösande och komponerande hos vissa och Engström har som mål att väcka intresse även i Malmö, där han nu spelar för klubben Kristineberg SK. Han har ett tydligt träningstips för den som vill bli bättre.

– Lös tiotusen problem helt enkelt.

Boken Problemschack – Brädets konst och magi av Göran Forslund är dock också en möjlighet.

Här är två problem. Maila in ditt svar till ett av dem till tavling@schack.se och var med i en utlottning av en signerad bok av Ulf Andersson om svaret är rätt. En vinnare i varje klass, deadline söndag 23 juni.

Matt i två på lättare nivå, vit vid drag.

Hjälpmatt i tre med fyra olika lösningar på svår nivå, svart vid drag. Alla fyra lösningarna krävs.

Anmälan till Problemlösnings-SM