En stjärna inför Chock-SM

Publicerad 16 juni, 2024 av Leo Brodin

André Nilsson har vunnit de nio chock-SM som han har deltagit i. Foto: Lars OA Hedlund

Schack-SM börjar den 28 juni i Växjö. Det finns många olika grupper och det finns sidoturneringar, en av sidoturneringarna är Chock-SM som spelas 3 juli. För den som är okunnig om chock finns här Wikipedias artikel. André Nilsson ska delta för tionde gången, och målet är att vinna.

– Jag har vunnit alla gånger jag har varit med och jag räknar med att vinna igen men man vet aldrig, det har funnits svåra motståndare.

Trots sina segrar ser han sig inte längre som Sveriges bäste chockspelare, där nämner han istället Nils Grandelius och Mårten Aronsson, en duo med stora internationella framgångar.

André Nilsson ser flera fördelar med chock framför vanligt schack.

– Det är intensivt på ett helt annat sätt än vanligt schack så för adrenalinjunkies som mig är det ett perfekt spel.

Han har också några tips för de schackspelare som vill bli bättre på chock.

– Pjäsernas värde är mycket lägre än i annat schack, fyra för en dam, två för torn, springare och löpare och ett för en bonde. Och så är klockan viktig på ett helt annat sätt. Det är extremt viktigt att ha mer tid än sin diagonala motståndare för ibland stannar ett av brädena upp för att vänta på en pjäs ifrån det andra.

Själv är han inte aktiv särskilt ofta inom chock längre men han lägger mycket tid på att spela crazyhouse online, en variant snarlik chock men där det endast finns ett bräde och två spelare. Något han också rekommenderar som träning för den som vill bli bättre på chock.

En av motståndarna som han kan komma att möta i tävlingen är Assar Bergström som spelar sitt första Chock-SM. Precis som Nilsson med målet att komma först och annars så nära toppen som möjligt, och känna att han har spelat bra. Han är inte alltför orolig inför att möta en niofaldig mästare.

– Så klart ska det bli spännande om man får spela mot honom men alla motståndare är lika i mina ögon.

Inbjudan Anmälda spelare