Intervju med Michael Wiander: Jag är tillräckligt barnslig för att skriva en bok för barn

Publicerad 23 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi Michael Wiander med sin nya bok som kom ut i slutet på juni. Foto: Privat

Michael Wiander är ett känt namn för de flesta av oss. Inte bara för sina schackliga framgångar utan för att vara en hyllad barnboksförfattare med sin populära serie om Dexter.

Nu i slutet av juni var det dags för nästa bok. En äventyrlig schackbok för barn med titeln Lång rockad. Detta är första delen och boken är tänkt att vara i tre delar.

Något så intressant vill naturligtvis inte schack.se missa och bokar tid med Michael för en pratstund och självklart finns det många frågor.

En schackspelare som plötsligt blir författare och inte vilken författare som helst. Hur går det till ? Kan man likna det vid ett schackparti att man plötsligt får in ett briljant drag och hela ställningen vänder ?

Michael skrattar till vid frågan och svarar att han önskar att man kunde det. Svaret är nog snarare att det är hårt och mödosamt arbete. Det är ingen dans på rosor att vara författare. Första böckerna om Dexter gavs ut på eget förlag och krävdes mycket för att lansera dem, och sälja sig själv som författare. Michael gav dock aldrig upp. För att fortsätta liknelsen med schack gav det resultat att inte sluta kämpa. Böckerna om Dexter har blivit en stor succé.

Hur kom det sig att du ville skriva en schackbok för barn ?

– Tanken har funnits länge och i samband med den starka genomslaget av Netflixserien The Queen´s gambit kände jag att tiden var mogen. Jag har också en bra bakgrund som elitspelare och juniortränare i schack så varför inte skriva en barnbok.

Det är hur tydligt som helst hur varmt det ligger för Michael att skriva för barn och han betonar hur viktigt det är att ha kvar barnet inom sig själv. Man måste helt enkelt vara barnslig själv för att kunna skriva för barn, och det är ingen överraskning att Astrid Lindgren är en stark förebild där.

Vad är det som gör att det är så bra för barn att spela schack och att du vill lyfta fram det ?

– Schack är gemenskap och att få synas och ha ett värde. Jag har själv sett så många exempel på bråkiga klasser i skolan som har förändrats helt när de har börjat spela schack. Det är också mycket psykologi inblandat i schack och det gäller både för barn och vuxna. Att lära sig hantera förluster, inte vara rädd och tro på sig själv.

Vad handlar boken om?

Det handlar om schackfyran och jag har kunnat hämta mycket från mitt eget liv eftersom jag arbetat i skolorna med schackfyran. Det är helt enkelt hur klassen har som mål att vinna finalen i Globen och den gemenskap de får på resan dit. Bokens titel symboliserar spänningen eftersom drakvarianten och lång rockad betyder angrepp i schack.

Kan boken användas i samband med juniorträning ?

– Det går utmärkt. Det är inte någon direkt lärobok men innehåller partier och förklaring av många begrepp. samt att den är tänkt att inspirera för att ta steget in i schackets magiska värld.

Michael berättar vidare att boken är dedikerad till Rasmus Holving. Grundare av schackklubben Kungstornet och som gick bort i januari förra året 43 år gammal.

Bokens huvudperson är inspirerad av en ung tjej från Stockholms Schacksällskap som snabbt nådde framgångar med sin förmåga till kombinationer men valde att lämna schacket.

– Jag ville ta med en kvinnlig huvudperson eftersom det är viktigt att fler tjejer upptäcker spelet, säger Michael.

Vi hittar även andra karaktärer i boken som inspirerats av schackspelare från verkliga livet som Michael träffat eller arbetat med i juniorträningen. Både Berndt Söderborg, Sten Dillén och Rasmus Holving är t.ex med på ett hörn.

Privat är Michael gift sedan många år tillbaka och har en son och en dotter. Författarskapet kombineras med arbete som rekryteringskonsult.

Hur ser du på ditt eget schackspelande? Finns drömmen kvar att kunna utvecklas där?

Svaret kommer med eftertryck. – Absolut! Schack har så stor betydelse i mitt liv . Det är både som rekreation, att gå in i en annan värld, och vad det kan göra för att skapa självförtroende. Jag gjorde en satsning för några år sedan för att utvecklas som elitspelare och har inte lagt de tankarna på hyllan.

Den 28 – 29 augusti är det boksläpp av boken på NK:s bokhandel i Stockholm. Mer information om det längst ned i artikeln och då kan man även utmana författaren på ett parti schack och få chans att vinna en signerad bok.

Här nedan kan vi se hur fint NK skyltar med boken.

Michael har mycket intensiv kontakt med sina läsare och det betyder mycket för honom.

Har du något extra fint minne du vill dela med dig av ?

– Det finns många men ett betyder väldigt mycket för mig och var speciellt. En man kom och ville få en bok signerad och bad att jag skulle skriva i den till hans son. Han berättade att han son var 20 år och CP-skadad. Fadern läste böckerna för honom varje kväll och sonen var lycklig när han gjorde det och älskade att höra om Dexter och alla äventyr.

Det blir en stunds tystnad och det är en stark bild som målas upp. Michael fortsätter med vad han tänkte i den stunden.

”Kan jag bara nå ut med min bok till en enda människa är det så mycket värt! ”

Det är en vacker tanke och så rätt . Att nå ut till en enda människa är fint nog. Samtidigt har Michael nått ut till så många fler än så!

Information om boksläpp på NK