Tiger Hillarp om saknaden av vanligt schack – och förväntningarna inför landskampen online

Publicerad 20 maj, 2020 av Ingemar Falk

Stormästaren Tiger Hillarp Persson i intervju. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Tiger Hillarp Persson blir en av Sveriges stjärnor i torsdagens landskamp mot Danmark. En landskamp som spelas online, en scen där man inte ser Tiger ofta.

– Nej, jag saknar det traditionella schacket – den där känslan av att sitta mittemot en motståndare under ett parti. Och partianalyserna efteråt gillar jag ännu bättre. Att känna närvaron av en motspelare.

– Mina vänner undrar om det är det psykologiska spelet jag gillar med att spela live, men det handlar mer om att det är så direkt. Internet-schack är alienation.

Tiger Hillarp Persson berättar att han har flera schackset hemma, och gillar att plocka fram bräden och pjäser. Men nu är läget helt annorlunda i världen med tanke på pandemin. För att stilla schackbehovet spelar Tiger mer online.

Så du ser fram emot Danmarksmatchen?
– Ja, väldigt mycket! Det ska bli riktigt roligt och jag har förberett mig med att spela snabbschack och granska motståndarna som väntar.

Landskampen kommer att sändas i live-TV på Sveriges Schackförbunds nya Twitchkanal. Du ser sändningen här från klockan 13.00.

Tiger Hillarp Persson ser en stor skillnad i att möta kända schackspelare på nätet än att nöta partier mot anonyma spelare på en schackserver.

– Ingen i en officiell landskamp som nu mot Danmark skulle ens tänka tanken på att fuska. Den risken är mikroskopisk, jag litar helt och fullt på att det är fair play.

Vad är dina tankar kring fusk?
– Jag skulle vilja säga så här att paranoian att man möter någon som kanske fuskar nästan är värre än fusket i sig.
– När jag spelar online väljer jag att lägga alla såna tankar åt sidan. Jag ödslar ingen energi på det. Jag föredrar att ha en “schackdate” med någon jag känner och sen spela online.

Spelar du på många schackservrar?
– Haha, nä, jag håller mig till en. Det får räcka. För mig känns det totalt oseriöst att spela online. Men jag spelar för att testa idéer och så.

Tiger Hillarp Perssons yrke är schackspelare, och pandemin har slagit hårt mot den enda inkomstkällan han har.

– Så är det ju, men jag gör webinarier åt Chessplus, och så har jag fått en anledning av skriva klart en bok.

Spännande, är det en spelöppningsbok?
– Nej, men den ska handla om schack fast med ett bredare tema.

Som schackspelare skulle du önska att Sveriges schackförbund kunde ge stöd till er i eliten?
– Stödet till eliten har varit eftersatt i många år, så det skulle kännas konstigt nu att be om ekonomisk hjälp. Generellt skulle jag vilja se på ökad ekonomisk satsning på eliten framöver. Min uppfattning är att svenska eliten inte har samma ekonomiska stöd som många andra länder.
– Med det sagt tycker jag att mycket går åt rätt håll med svenskt schack, och att vi elitspelare får mer uppmärksamhet. Både förbundskaptenen Peter Bergström och elitkommittén ringde mig i början av pandemin och kollade läget. Det kändes bra att de hörde av sig, och att de bryr sig om oss i vår situation.

En del av Tiger Hillarp Perssons inkomst är via prispengar och inbjudningar till stora öppna internationella turneringar. Men hur kommer den framtiden att se ut när man ser ur coronapandemin slår olika hårt mot länder, och dessutom vid olika tidpunkter?

– I början av pandemin var jag optimistisk och tänkte att allt är över framåt juni. Men uppenbarligen blir det inte så.

– Numera tänker jag att man helt enkelt får vänta och se var allt tar vägen. Men när världen öppnas upp igen får vi nog räkna med en annorlunda situation. Jag tänker bland annat på flyget – biljetterna kommer säkert vara dyrare i ett initialt skede. Blir det ens värt att flyga internationella turneringar om den relativa kostnaden går upp?

Svenska laget mot Danmark: Milton Pantzar, Linus Johansson, Erik Blomqvist, Tiger Hillarp Persson och Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

I väntan på att virusutbrottet ska ebba ut är det alltså fortsättningsvis onlineschack som gäller. Och officiella matcher som på torsdagen mot Danmark är i Tigers smak.

– Absolut. Det ska bli jättekul. När Peter Bergström kontaktade mig och frågade om jag ville spela, sa jag ja direkt.

13.00: Live-TV, Sverige–Danmark