Växjö SK klättrar uppåt i Bundesligan: “Vi har fått en bättre klubbkänsla”

Publicerad 3 april, 2020 av Ingemar Falk

Johan-Sebastian Christiansen och Pär Källerholm var starka poängplockare för Växjö SK i torsdagens Bundesliga. Foto: Lars OA Hedlund

Det blev en ny seger för Växjö SK i Bundesligan online, och nu har klubben tagit plats i division 3. En ny seger på söndag skulle innebära ett kliv upp till ligans andradivision.

För Växjö har Bundesligaäventyret blivit ett oväntat och välkommet inslag i klubbens verksamhet nu när det vanliga schacket ligger nere på grund av Coronasmittan.

– Vår facebook-sida har gått bananas i aktivitet sedan vi först gick med i Swedish Chess Team Battle förra helgen, säger lagledaren Ambjörn Alle Wåhlin.

Växjös seger i urpremiären av Swedish Chess Team Battle gav klubben en plats i Bundesligan vilket ytterligare ökat på verksamheten.

– Jag tror att Bundesligaäventyret och Swedish Chess Team Battle gör jättemycket gott för vår klubb. Vi är en liten klubb och vi är en klick väldigt aktiva medlemmar medan de som inte spelar lika mycket automatiskt kommer lite utanför communityn, säger lagledaren Ambjörn Alle Wåhlin och fortsätter:

Växjös SK:s lagledare i onlinetävlingar: Ambjörn Walle Wåhlin. Foto: Lars OA Hedlund

– Men vi har alla känt detta har skapat en bättre klubbkänsla och alla känner sig delaktiga. Det har helt enkelt skapat fler konversationer på klubben.

En förklaring till delaktigheten skulle kunna vara att reglerna i lagtävlingarna på schackservern Lichess skiljer sig från det vanliga schacket där klubbens medlemmar delas upp i olika lag och sällan ses under allsvenska helger.

Men på Lichess lagtävlingar får alla vara med och spela – resultatet baseras på slutsumman av de bästa spelarna (åtta främsta i Swedish Chess Team Battle) men alla får vara med och spela samtidigt.

En annan effekt som Växjö SK märk av med onlinespelandet är att klubbens medlemsantal ökar.

– Vi redan fått ett par nya medlemmar i klubben tack vare detta, säger Ambjörn Alle Wåhlin.

– Tajmingen är ju också A och O. Om det varit Allsvenskan och Swedish Chess Team Battle hade startat upp samtidgt så hade nog intresse funnits, men inte alls på den här nivån.

Då hela schackvärlden står still har Växjö SK märkt av det stora intresset från de utländska spelarna laget.

– Vi har haft kanonuppslutning från våra utländska medlemmar, säger Ambjörn Alle Wåhlin.

I Bundesligaspelet på torsdagskvällen kom lagets norske GM Johan-Senastian Christiansen och danske IM Thorbjørn Bromann, Danmark, etta och tvåa av alla spelare som deltog.

I den topplistan överraskade Växjös Pär Källerholm med en fjärde plats.

Efter omgången i Swedish Chess Team Battle den 12 april kommer en ny svensk plats i Bundesligan att utdelas till vinnaren av division I, och om Växjö skulle vinna går platsen till tvåan.

Slutresultat, Bundesligan div 4 Så spelas Bundesligan div 3