Påskturneringen spelas online 10-11 april – så kommer det att gå till

Publicerad 5 april, 2020 av Ingemar Falk

Påskturneringen blir av! I form av onlineturnering den 10 och 11 april. Foto: Lars OA Hedlund

GP-tävlingen i Norrköping under påsk ställdes in på grund av coronaläget. Men nu har arrangerande Schack 08 Norrköping ändå garanterat att du kan spela schack under påskhelgen.

Schack 08 lanserar nämligen Påskturneringen online 2020. Det blir en tävling på Lichess under två dagar med först gruppspel och sedan finaler i olika grupper.

Du anmäler dig till Påsktuneringen med två steg.
1) Bli medlem i “schacklaget” Påskturneringen här.
2) Gå in på turneringssidan för Påskturneringen här och klicka på join/delta. Då har du säkrat din plats.

Jostein Langstrand som är med i organisationskommittén berättar om bakgrunden till Påskturneringen online 2020:

Jostein Langstrand berättar hur Schack 08 Norrköping kom fram till att arrangera Påskturneringen online.

– Beslutet att ställa in påskturneringen var oundvikligt med tanke på den rådande pandemin. Alla är överens om det, men ändå finns det en viss besvikelse eller i alla fall vemod hos en del. Det är många som hört av sig och berättat att de uppskattar tävlingen och att de tycker det är tråkigt att turneringen inte blir av som det var tänkt.

– Det finns uppenbarligen många som är spelsugna, och kanske särskilt under påsken när de flesta är lediga. Det här har “bubblat” i bakhuvudet ända sen vi fattade beslutet om att ställa in, och i samband med uppsvinget av aktiviteter på olika spelsajter började vi resonera lite kring möjligheterna att hålla tävlingen på internet i stället.

– Ursprungstanken var att låta turneringen följa samma struktur som den fysiska tävlingen, både tidpunkter, antal ronder och betänketid. Men det finns en hel del nackdelar och utmaningar kopplat till det, så vi bedömde att det inte skulle vara genomförbart. Tillbaka till skissbordet alltså.

– Utmaningen är att hitta en lagom balans mellan att det blir något mer än en vanlig “arena” och samtidigt en hanterbar administration. Det vore kul att ha en schweizertävling eller “round robin” (alla möter alla) i grupper, men det tekniska stödet finns inte på plats. Så vi har landat i en sorts kompromiss, med tre ronder och successivt mindre grupper och längre partier.

– Det är förstås inte optimalt att lansera tävlingen mindre än en vecka innan första ronden, men vi bedömde ändå att det verkar finnas ett intresse. För tillfället är det 13 personer som har anmält sig till gruppen på lichess, och då har det bara gått några timmar sedan vi publicerade nyheten på facebook och vår hemsida.

– Det vore kul om vi kan få uppåt 100 deltagare. Vi vet inte hur länge vi kommer påverkas av de nuvarande restriktionerna, men signalerna från myndigheterna är att det kan dröja länge innan vi kommer tillbaka till någon sorts normalläge. Så det vore bra om vi bygger upp vår kompetens kring hur vi kan arrangera turneringar online. Det här blir lite av en testballong för att lära oss mer.

Partierna kommer att spelas på fredagen och lördagen. Här är all info om Påskturneringen online och hur du anmäler dig.

Inbjudan: Påskturneringen online