2600-spelare klar för Stockholm Chess Challenge

Publicerad 10 mars, 2020 av Ingemar Falk

Ukrainske stormästaren Vitalij Bernadskij, t h, (2629) ska spela i Stockholm Chess Challenge 13–18 juni. Foto: Wikimedia

Det duggar inte tätt med 2600-spelare i svenska turneringar. Senast var under Elite Hotels Open i Växjö, då Baadur Jobava spelade.

Men nu är Vitalij Bernadskij (2629) klar för Stockholm Chess Challenge den 13–18 juni. Den ukrainske stormästaren är än så länge topprankad i stormästargruppen i Stockholm Chess Challenge som hittills fått klart med tre starka svenska juniorer: FM Jung Min Seo (2448), Stockholms schacksällskap, Kaan Kücüksari (2386), Lunds ASK och Hampus Sörensen (2361), Team Pelaro Alingsås.

Starke stormästaren Vitalij Bernadskij, längst till vänster, utmanas av tre starka svenska juniorer: Jung Min Seo, Hampus Sörensen och Kaan Kücüksari. Foto: Wikimedia & Lars OA Hedlund

Alla tre svenskar har kapacitet att ta minst en IM-norm i turneringen som stöds ekonomiskt av Data Respons så att arrangörerna får en möjlighet att ge svenska schacktalanger hårt internationellt motstånd.

Parallellt med stormästarturneringen spelas en öppen IM-turnering där spelare födda 1995 eller senare, och som har över 2000 i rating är välkomna att delta. Axel Falkevall, Trojanska Hästen, är den första av svenska talanger att anmäla sig.

Stormästaren Vitalij Bernadskij tränades tidigt av Vladimir Grabinskij, och utmärkte sig som en stark talang, och fick FM-titel redan som 14-åring.

Vitalij Bernadskij har nu hunnit bli 25 år, och är en flitig turneringsspelare. Under 2019 kom han upp i 223 långpartier, och var med det den tredje mest aktiva stormästaren i schackvärlden.

Inbjudan, Stockholm Chess Challenge 13–18 juni