Stort intresse för Schack i skolan på företagseventet

Publicerad 7 november, 2019 av Ingemar Falk

Cederquist bjöd in till samtal om schack och skola på onsdagskvällen. Både Essingeskolan och Kvarnbyskolan höll uppskattade föredraget under kvällen. Till höger en bild på några av Cederquists medarbetare. Foto: Jesper Hall & Cederquist

Det var stort intresse när advokatbyrån Cederquist på onsdagskvällen bjöd in till samtal om skolan och schacket tillsammans med Sveriges Schackförbund, Nordic Brand och European Chess Union.

Cederquist är sponsor för Schack i skolan och under eventet ville 15 stora företag inom bank- och finanssektorn veta mer om skolschacket.

Så det var ett mycket uppskattat inslag när elever från Essingeskolan i Stockholm och Kvarnbyskolan i Rinkeby ställde sig på scen, och berättade om schackets fördelar, dels som pedagogiskt verktyg i matematik, dels som integration i skolor.

Ett ämne som tilldrog sig stor uppmärksamhet under gårdagskvällen var en ny mycket ambitiös och genomarbetad varumärkesstudie som Tony Apéria från Nordic Brand tagit fram.

Tony Apéria pratade om varumärkes- och hållbarhetsstyrkan hos olika företag. Foto: Jesper Hall

Han visade en högaktuell bild av 23 banker och finansiella företag. Vilka är vinnarna och förlorarna och vad kännetecknar dem? I den färska studien visades olika företagens varumärkes- och hållbarhetsstyrka, och hur sponsring kan hjälpa dig för att stärka varumärkeskapitalet och samtidigt bidra till ett smartare Sverige.

Schackeventet hade också en intressant utländsk gäst:

Det var nämligen, Dana Reizniece-Ozola, den tidigare lettiska finansministern, nuvarande ledamot i lettiska parlamentet och kvinnlig stormästare i schack. Hon berättade om hur schack har hjälpt henne att analysera den ekonomiska situationen i de baltiska staterna.

Efter föredraget blev Dana Reizniece-Ozola intervjuad. Där hyllar hon bland annat arbetet som Sverige gjort för att föra in schack i skolorna, och sammanfattar företagseventet hos Cederquist: “Eventet visade hur man på ett effektivt sätt kan sprida schack och schack i skolan”.

Jesper Hall berättade under kvällen om arbetet i skolor runtom i Europa, och förstås även i Sverige, där 7 000 pedagoger på 1 000 skolor utbildats för att lära ut schack till elever.