Wijk aan Zee A: So fortsatt i storform

Publicerad 20 januari, 2017 av Sverrir Thór

Världselitens mest formstarke spelare för närvarande är utan någon som helst tvekan den filippinske stormästaren Wesley So. I augusti vann 22-åringen, som numera spelar för USA, Sinquefield Cup i St. Louis i USA, och någon vecka senare var han med i USA:s lag som vann OS där So i sin tur tog guld på tredje bordet. Strax innan jul krönte han sedan ett redan fantastiskt schackår genom att vinna London Chess Classic och därmed säkrade han också segern i Grand Chess Tour.

I Wijk aan Zee är So i ensam ledning efter fem ronder då han passade på att slå indiern Pentala Harikrishna i femte ronden samtidigt som Pavel Eljanov förlorade mot Levon Aronian och Magnus Carlsen ”bara” fick remi mot Ian Nepomniachtchi. Eller, bara är kanske att ta i för faktum är att Nepo är den spelare i världstoppen som den norske världsmästaren har svårast för. De har, enligt Wikipedia, mötts sex gånger i tävlingssammanhang varav ryssen har vunnit tre gånger och tre partier har slutat med remi.

Hursomhelst det So som nu håller i taktpinnen i Wijk aan Zee och då han och Carlsen redan har mötts kan det bli en riktigt intressant kamp om segern då Carlsen som vunnit de två senaste upplagorna av turneringen knappast kommer att vilja ge efter sin titel. Dessutom ser So alltmer ut att kunna bli en framtida utmanare för världsmästaren, både som världsmästare och etta på rankingen. Nu sitter han på tredje plats på den levande rankinglistan och närmar sig med stormsteg andra platsen som innehas av kompisen från OS-laget, Fabiano Caruana.

I och med vinsten över Harikrishna har So nu spelat 48 partier i rad utan förlust och även om han hade rejält med flyt mot Richard Rapport i fjärde ronden så är det ju ändå så att formstarka spelare har flyt. Som den gode Wesley spelar just nu verkar det krävas något utöver det vanliga för att bräcka honom men det mesta talar för en riktigt spännande fortsättning av Tata Steel Masters… och resten av 2017.

Sjätte ronden spelas idag och då spelarna är tillbaka i Wijk aan Zee efter besöket till Rotterdam inleds spelet klockan 13:30. Då får So möta indiern Baskaran Adhiban som igår vann lite överraskande mot Sergey Karjakin och Carlsen möter Aronian.

Turneringshemsidan