Indisk seger även i Hastings

Publicerad 6 januari, 2017 av Sverrir Thór

Rilton Cup i all ära, den kanske mest kända nyårsturneringen i världen är nog ändå den klassiska turneringen i engelska strandorten Hastings som spelats ända sedan början av 1920-talet, med avbrott för åren då andra världskriget härjade.

Hastings International Chess Congress som turneringen heter har vunnits av flesta av schackhistoriens största spelare och två svenskar har vunnit den, Ulf Andersson vann tre gånger i rad, 1979-1981 och 1982 delade Lars Karlsson segern med Viktor Kupreichik. Turneringen har dock förlorat mycket av sin glans de senaste åren och årets upplaga var inget undantag, Rilton Cup är idag en betydligt starkare turnering.

Det var inget svenskt deltagande i Hastings denna gång men väl indiskt och liksom i Stockholm togs segern hem av en indisk spelare, GM Deep Sengupta som tog 7 poäng av nio möjliga. Två blev ungraren IM Miklos Galyas som i sista ronden slog favoriten S. P. Sethumarian från Indien. Trea blev sedan en av världens idag absolut mest spännande spelare, 11-årige indiern med det imponerade namnet, Praggnanadhaa Rameshbabu, eller Praggnanandhaa R som det brukar förkortas. Ett svårt namn men definitivt ett som schackentusiaster bör lära sig då denne unge pojke ifjol blev historiens yngste IM och är utan tvekan är ämnad för någonting stort.

Galyas och Praggnanandhaa fick båda 6½ poäng, liksom en handfull fler spelare.

Turneringshemsidan