Elitserien: Rockaden har tagit ledningen

Publicerad 14 januari, 2017 av Sverrir Thór

De regerande mästarna, Rockaden Stockholm, har tagit ledningen i Elitserien efter fjärde ronden där Rockaden vann Stockholmsderbyt mot Farsta samtidigt som Skånederbyt mellan Lund och Malmö AS blev oavgjort. Nykomlingarna i Malmö mönstrade sina största stjärnor på de första borden, världsstjärnan Baadur Jobava, Georg Meier, Ulf Andersson och Tiger Hillarp Persson och på motsatt sida satt också fyra stormästare, Axel Smith, Kaido Kulaots, Daniel Semcesen och Hans Tikkanen. Ett veritabelt gigantmöte med andra ord och även om Lund vann stormästarmatchen på de fyra första borden så tog Malmö hem segern på de fyra resterande.

I Stockholm slog Rockaden samtidigt Farsta med minsta möjliga marginal. Mästarna var utan sitt största svenska namn, Erik Blomqvist, men parerade med polska stormästaren Bartosz Socko som dock förlorade mot Thomas Ernst.  Även på andra bordet blev det vinst för Farsta där finländske IM Tapani Sammalvuo slog IM-kollegan Jonas Barkhagen men på resterande sex bord tog Rockaden övertygande 4½-1½. Man hade helt enkelt en större bredd i laget och även om Farstas spets denna gången var starkare så räckte inte det.

I Eksjö mötte hemmalaget, som saknade två av sina tre svenska stormästare, Kungstornet och det blev en seger för gästerna från Stockholm. Även där med minsta möjliga marginal, 3½-4½. Kungstornet saknade för övrigt också starka spelare i form av Slavko Cicak och Patrik Lyrberg men det var tack vare Oskar von Bahr, som har konserverat den fina formen från Rilton, och Fredrik Andersson som man tog hem segern då dessa lyckades avgöra sina partier.

Det har även spelats Superettaschack i helgen men en match återstår i helgen och en rapport kommer när den är färdigspelad.

Allsvenska resultatsystemet