LCC: So i fortsatt ledning inför sista ronden

Publicerad 17 december, 2016 av Sverrir Thór

Den ende bland världens aktiva stormästare som varit nära de ratingnivåer som världsmästaren Magnus Carlsen har nått är Fabiano Caruana. Närmast kom han i oktober 2014 när han var på drygt 2850 i flytande rating efter sin enastående prestation i Sinquefield Cup i St. Louis i USA där Caruana vann de sju första partierna innan han lättade lite på gasen och ”joggade” i mål med tre remier i de avslutande ronderna. Prestationen i St. Louis anses vara en av de starkaste någonsin i schackhistorien och jämförs gärna med ex-världsmästaren Anatolij Karpovs seger i Linares 1994.

Caruana som är född och uppvuxen i USA spelade lände under italiensk flagg men har relativt nyligen bytt tillbaka och representerar numera USA igen. Han ses av många som världens näst bäste spelare idag och oavsett om det stämmer eller inte är han nog den i världstoppen, förutom Carlsen och kanske remikungen Giri, som presterar jämnast. Många ser honom som en potentiell utmanare om VM-titeln men hittills har det inte gått vägen.

När USA vann OS i Baku i höstas var Caruana ankare i laget och liksom lagkamraterna Wesley So och Hikaru Nakamura befinner han sig nu i London och spelar London Chess Classic, den sista deltävlingen i 2016 års upplaga av Grand Chess Tour. I åttonde och nästsista ronden mötte Caruana sin lagkamrat So, som lett turneringen från dag 1.

Partiet blev en ganska trist historia och ingen av spelarna kunde ta någon form av initiativ. Det mynnade ut i remi och inför sista ronden är So alltjämt i ledning, en halv poäng före Caruana. Endast ett parti avgjordes i åttonde ronden och det var, i vanlig ordning i denna turnering, Veselin Topalov, som var på den förlorande sidan brädet. Hans motståndare, Vishy Anand, anslöt därmed till Nakamura och Vladimir Kramnik på en delad tredjeplats, en poäng bakom So.

Det är dessa fem som har möjlighet att vinna turneringen och allt avgörs imorgon då sista ronden spelas.

Turneringshemsidan