Ju Wenjun möter Hou Yifan i VM-match

Publicerad 1 december, 2016 av Sverrir Thór

Ju Wenjun. Foto: Fide
Ju Wenjun. Foto: Fide

I samma veva som kampen om VM-titeln i öppen klass avgjordes spelades damernas GP-tävling i ryska schackmetropolen Khanty-Mansiysk färdigt och vinnare blev kinesiskan GM Ju Wenjun. Hon fick 7½ poäng av 11 möjliga och hade en poäng ner till tvåan, georgiskan IM Nino Batsiashvili. På en delad tredje plats kom sedan GM Valentina Gunina från Ryssland och IM Sarasadat Khademalsharieh från Iran, med 6 poäng.

Genom att vinna i Khanty säkrade Ju Wenjun, som är världens för närvarande näst högst rankade aktiva kvinnliga spelare, segern i GP-cirkusen vilket ger henne rätten att möta världsmästaren Hou Yifan i en match om VM-titeln nästa år.

Tvåa i GP-cirkusen kom indiskan Koneru Humpy. Svenskan Pia Cramling, som inte spelade i Khanty-Mansiysk, hamnade på 17:e plats i GP.

Turneringshemsidan