Anders Wengholm ny förbundskapten

Publicerad 1 december, 2016 av Sverrir Thór

Anders Wengholm vid spel i SM i Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund.
Anders Wengholm vid spel i SM i Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund.

Anders Wengholm tillträder vid årsskiftet som ny förbundskapten för Sveriges landslag i seniorklassen. Det beslutade Sveriges Schackförbunds styrelse på sitt möte i Linköping 26-27 november.

Han ersätter därmed Stellan Brynell som avgår efter två år på posten. Anders Wengholm som spelar sitt klubbschack i Alingsås SS är till vardags verksam som vd i Pelaro Billeasing i Göteborg. Han är en stark schackspelare och kom exempelvis sexa i Mästerklassen Elit vid SM-tävlingarna i Uppsala i somras men har som sin största merit segern i JSM år 1974, då 16 år gammal.

I ett kort samtal med schack.se säger Anders Wengholm sig vara hedrad över att ha blivit tillfrågad.

– Någon slags värdering av mina kunskaper och förmåga som är positiv borde det finnas från er som tillfrågat mig. Det löfte jag ger är att göra mitt bästa, säger han.

Han säger att han inte hunnit sätta upp några mål än men att han följd landslagets väl och ve, som han följer allt schack men utan något speciellt målfokus tills nu och ber att få återkomma i frågan.

Vad är det då som en person med den starka passion Anders Wengholm har för schacket och som har varit framgångsrik inom näringslivet kan tillföra?

– Spontant har jag kanske två saker som ligger mig varmt om hjärtat. Det första är att vara besjälad av saken (bra resultat för laget) före person. Det tycker jag är en viktig framgångsfaktor för många ting i livet. Det andra är att jag har på senare år funderat mycket på hur beslutsfattande går till såväl inom schacket som i övrigt.

Han säger att många psykologiska saker spelar in här som man kanske inte alltid är helt klar över och han hoppas kunna bidra med tankar och idéer inom detta måhända flummiga, men inte desto mindre viktiga område.

Per-Olov Larsson, ordförande i Elitkommittén säger att elitkommittén gläds åt att Anders Wengholm tackat ja till uppdraget och ser med tillförsikt fram emot det fortsatta arbetet att långsiktigt utveckla vårt landslag och våra elitspelare.

– Elitkommittén vill samtidigt passa på att tacka Stellan Brynell för ett förtjänstfullt arbete under de två år han tjänstgjort som förbundskapten, säger Per-Olov Larsson.