VM-matchen: Under pressure…

Publicerad 25 november, 2016 av Sverrir Thór

Världsmästaren Magnus Carlsen är tillbaka i matchen mot Sergey Karjakin. I VM-matchens tionde parti återgick norrmannen till sin tidigare välprövade devis att applicerar man tillräckligt med tryck tillräckligt länge så ger någonting vika och det visade sig stämma. På sociala media försökte många se det som norrmannens hyllning till gruppen Queens legendariske sångare Freddie Mercury som gick bort för 25 år sedan på dagen. Under Pressure var en av Queens mest framgångsrika låtar (den andra som nådde listtoppen i Storbritannien) och det var alltså dagens tema.

Det började lugnt och Magnus valde att bemöta Karjakins Berlin-försvar med en så kallad Antiberlin, det vill säga att han höll spänningen i centrum och inledningsfasen skulle kunna jämföras med skuggboxning där de båda spelarna byggde upp sina strukturer utan att egentligen komma nära varandra. I mittspelet valde världsmästaren en tveksam väg som gav utmanaren chansen att i det närmaste forcera fram en remischack, något Karjakin medgav att han missade. Istället fick Carlsen en liten fördel med obalanser på damflygeln som han tack vare större handlingsfrihet på brädet och mer aktiva pjäser kunde utnyttja.

Det krävdes dock en hel del lurpassande, som så ofta i ställningar av det slaget, och skyfflande av pjäser fram och tillbaka tills Karjakin tappade tråden och ett litet misstag räckte för att Carlsen kunde bryta sig igenom och avgöra, sex och en halv timme efter att klockorna startades.

Ett ganska typiskt Carlsen-parti skulle man kunna säga. Som Peter Svidler konstaterade i intervjun med schack.se har Carlsen långt ifrån spelat sitt bästa schack hittills i matchen och man skulle till och med kunna säga att han spelat lite okaraktäristiskt för Carlsen. I tionde partiet gick han dock att känna igen och nu är matchen helt öppen igen. Två partier återstår och världsmästaren har fördelen att vara vit i det sista.

Idag får de två spelarna en välförtjänt vila och imorgon spelas det elfte partiet, klockan 20 som vanligt. Sedan följer ytterligare en vilodag och det tolfte och sista partiet i ordinarie spel spelas på måndag.

Matchens hemsida
Allt om VM-matchen

Ställningen i matchen
Carlsen 5
Karjakin 5